Naslovna Društvo AKADEMSKI FOLKLORNI ANSAMBL „ORO“ S.K.C NIŠ – ČUVAR SRPSKE TRADICIJE OD ZABORAVA

AKADEMSKI FOLKLORNI ANSAMBL „ORO“ S.K.C NIŠ – ČUVAR SRPSKE TRADICIJE OD ZABORAVA

256
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Suvoparnim jezikom brojki mnogo može da se kaže –  60 godina postojanja, više od 30.000 članova; više od 20.000 nastupa i koncerata. Iza brojki suština je – ljubav za Srbiju, igru , pesmu, tradiciju, “ono naše” , afirmacija Niša i Srbije širom sveta. Ovo je ukratko prestavljanje Akademskog folklornog ansambla ORO Studenskog kulturnog centra, dobitnika najvećeg priznanja grada Niša – Nagrade 11. Januar.

Priznanje uručano je na svečanoj sednici Skupštine Grada održanom u Svetosavskom domu na Dan oslobođenja Niša.

 “ Ovo je ponos za Studenski kulturni centar i Akademski folklorni ansambal ORO. To za nas  predstavlja i određenu odgovornost jer moramo da nastavimo da čuvamo srpsku tradiciju , očuvanjem narodne igre, pesme, i običaja i predstavljanjem Srbije u svetu, rekla je direktorka Studenskog kulturnog centra dr Dragana Petković kada je iz ruku predsednika Skupštine Grada primila ovo priznanje.

Prilikom uručenja nagrade Dragana Petković je rekla Želim da se zahvalim svima koji su prepoznali napore, trud i rad da se sačuva naših članova da sačuvaju srpsku tradiciju od zaborava. Uvek smo se trudili da predstavimo srpski identitet ne samo u našoj zemlji, već i u svetu. Sigurna sam da će ova nagrada podstaći mnoge mlade generacije da nam se pridružuju u godinama koje dolaze i da zajednički čuvamo srpsku tradiciju od zaborava”.

Kako je dr Petković rekla novčani deo nagrade, koji u bruto iznosu iznosi 100.000 dinara iskoristiće za izradu Monografije “ORA” koji ove godine navršava 60 godina postojanja.   

Akademski folklorni ansambl “ORO” – Studentski kulturni centar Niš u prethodnih 60 godina ostvario je izuzetna dostignuća i doprinos u afirmaciji kreativnih potencijala studenata Univerziteta u Nišu.

ORO je najstariji ansambl SKC-a, koji od svog nastanka 1959. godine neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije.

Negujući srpsku narodnu igru, pesmu, tradiciju i običaje, ansambl je nastupao u mnogim zemljama Evrope i sveta i osvajao mnogobrojna priznanja. Dva puta je proglašen za najbolji igrački kolektiv u Srbiji. Igrači ansambla su nosioci pojedinačnih najviših priznanja sa takmičenja folklora održavanih u Srbiji.

. Ansambl je učestvovao u obeležavanjima najviših gradskih, državnih svečanosti i kulturnih manifestacija.

Ansambl ORO je jedan od osnivača CIOFF-a u Srbiji – Nacionalne asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. SKC Niš je, sa Akademskim folklornim ansamblom ORO, osnivač i organizator Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji se od 2008. godine održava u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji, svakog jula i predstavlja eminentni regionalni međunarodni festival folklora i ujedno najveći folklorni festival u Srbiji, koji poseti više od 10.000 ljudi. Kao predstavnik najboljih akademskih folklornih ansambala u zemlji, Akademski folklorni ansambl ORO izabran je za predstavnika Republike Srbije na Olimpijadi folklora 2020. godine u Rusiji.

Studentski kulturni centar Niš radi kao ustanova Vlade Republike Srbije za kulturnu, umetničku i obrazovnu delatnost studenata Univerziteta u Nišu od 1993. godine, a njen primarni cilj je prezentacija kulturnih događaja i afirmacija autentičnih stvaralačkih i kreativnih potencijala studenata. SKC Niš nudi akademskoj populaciji Univerziteta u Nišu mogućnost angažovanja u mnogobrojnim aktivnostima vezanim za ansamble, kao što su: Akademski mešoviti hor SKC-a, Ženski hor, Akademski folklorni ansambl “ORO”, Veliki narodni orkestar i Akademsko pozorište. Pored toga, SKC Niš objedinjuje veliki broj specijalizovanih programa i projekata kao što su: književno-tribinski i dokumentarni program, edukativno-stručni program, izdavačka delatnost, psihološko savetovalište za studente, program vizuelnih umetnosti, muzičko-scenski program, filmski program, organizacija koncerata, performansa, izložbi i sajmova knjiga, organizacija studentskih sportskih takmičenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde