Naslovna Društvo URUČENE NAGRADE „11. JANUAR“

URUČENE NAGRADE „11. JANUAR“

285
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 11.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Povodom  141 godine oslobođenja Niša od Turaka danas je u Svetosavskom domu  pri sabornom hramu u Nišu održana svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili  na nagrade  laureatimanajvišeg priznanja Grada Niša “11 januar”.

Nagradu su dobila tri kolektiva i dva pojedinca.


dr Dragana Petković

Akademski folklorni ansambl ORO – Studentskog kulturnog centra jedan je od tri kolektiviva koje je primilo  najprestižnije priznanje Grada . Ove godine “Oro” slavi 60 godina rada i postojanja.

“ Ovo je ponos za Studenski kulturni centar i Akademski folklorni ansambal ORO. To za nas  predstavlja i određenu odgovornost jer moramo da nastavimo da čuvamo srpsku tradiciju , očuvanjem narodne igre, pesme, i običaja i predstavljanjem Srbije u svetu, rekla je direktorka Studenskog kulturnog centra dr Dragana Petković

Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ , školi koja je ove godine nagrađena Svetosavskom nagradom i Ordenom Cara konstantina Sinoda pravoslavne crkve  takođe je uručeno najprestižnije priznanje.

“Naša škola je inovativna, multikulturalna i poštuje prave vrednosti i u skladu sa njima vaspitava i obrazuje decu” , rekla je direktorka škole  DušicaTričković.


Među kolektivima koji su nagrađeni je i Nacionalna službi za zapošljavanje – Filijala Niš.

Izražavajući zadovoljstvo za dobijanje ove nagrade direktor Boban Matić rekao je  “ da je Nacionalna služba za zapošljavanje ustanova sa tradicijom od skoro jednog veka i da će nastaviti i u narednom periodu da nezaposlenim Nišlijama dali šansu za posao. Predstoji nam aktivan rad i nastavak vođenja aktivne uloge na tržištu radne snage, i zajedno sa svim partnerima nastavak rada na smanjenju nezaposlenosti”

Od pojedinaca, nagradu su dobili:prof. dr Radoslav Bubanj, dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji Rektor Univerziteta u Nišu

“ Život mi je dodelio čast i obavezu da sa mojim dragim prijateljima , dobitnicima ove prestižne nagrade živimo i stvaramo u carskom gradu Nišu. Hvala vam dragi i poštovani ljudi. Mi smo vam ovde čuvari istorije, tradicije, kulture, nauke, obrazovanja , umetnosti, sporta i vama, ako imam pravo da se obratim i u ovom svečanom trenutku večnosti zamolim – da završe gradnju zgrade za mlade naučnike i studenski dom u dogovoru sa Univerzitetom.

Profesor Bubanj je polovinu nagrade ustupio Kolu srpskih sestara a drugu polovnu je usmerio prema izgradnji Hrama Svetog Vasilija  Ostroškog u Duvaništu.

Selomir Marković, višedecenijski domaćin spomenika na Čegru drugi je dobitnik vog prestižnog priznanja.

“ Ova nagrada me iznenadila, mnogo mi znači , ovo je kruna mog rada. Predsećan sam. Mislim da su pravi ljudi došli na pravo mesto.

Čestitajući dobitnicima na nagradi i najvišem gradskom priznanju, Gradonačelnik Bulatović je istakao da je tradicija ta mudrost i snaga da se stvaraju velika i dobra dela u vremenu u kome živimo. Stoga, žrtvu niških osloboditelja moramo da nosimo kao moralnu i etičku odgovornost prema našem gradu, koji su nam preci dostojanstveno u amanet ostavili. Danas vodimo neke druge bitke koje su isto tako zaloga za bolju budućnost generacija kojima ćemo predati naš grad.

”Nagrada  „11. januar“, koja je simbolično vezana za Dan oslobođenja, najviše je priznanje Grada Niša koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privrednim, društvenim i drugim sektorima značajnim za Grad Niš. Velika je privilegija ali i odgovornost biti nosilac ovog prestižnog priznanja, stoga se kao gradonačelnik Niša, ovogodišnjim dobitnicima srdačno zahvaljujem na nesebičnom i požrtvovanom ulogu u formiranju duhovnog i intelektualnog života savremenog Niša”, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Da podsetiomo, za nagradu 11. Januar, ove godine ukupno je bilo 26 predloženih kandidata, od toga 10 kolektiva i 16 pojedinaca.

Odluku da nagradu dobiju tri kolektiva i dva pojedinca donela je Komisije za nagrade Grada Niša, koju su činili Gradonačelnik, Predsednik Skupštine Grada, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve.

Nagrade se sastoje od novčanog iznosa , povelje, statuete Oslobodiocima Niša.O svakom od ovih dobitnika  gradski Portal 018 pisaće u narednim danima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde