Naslovna Društvo PROTEST U NIŠU – “STOP TERORU-ZA NIŠ BEZ STRAHA#1od 5miliona”

PROTEST U NIŠU – “STOP TERORU-ZA NIŠ BEZ STRAHA#1od 5miliona”

857
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 11.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Večeras je u Nišu održan protest na Trgu kralja Milana pod nazivom “STOP TERORU-ZA NIŠ BEZ STRAHA#1od 5miliona”, koji je organizovao Pokret mladih “Za Niš bez straha”. Protest je počeo minutom ćutnje za nastradale u teškoj saobraćajnoj nesreći na pruzi kod Niša.


Branislav Jovanović – Rusinska Stranka 

Miodrag Stanković  – DS 

Dragoslav Ćirković – SDS

Tamara Milenković Kerković – Dveri

Najavljivan kao nepolitički , skup je održan uz prisustvo velikog broj političara  i to pre svega iz opozicione strukture, mada se ni jedan od lidera opozicionih partija ovoga puta nije javno oglasio, več je svojim prisustvom podržao protest. Tako se među okupljenim građanima, mogao susresti,
Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković , Miodrag Stanković, Tamara Milenković Kerković…


Marija Dinov Vasić

Okupljenima se najpre , u ime organizatora obratila  pijanistkinja Marija Dinov Vasić. Ona je rekla da je dan 11. januar, izabran za protest zbog svoje simbolike, jer je ovo Dan oslobođenja Niša od turske vlasti, a ovim skupom “ najvažnije oslobođenje-oslobođenje Nišlija”.

Ona je istakla da su osnovni zahtevi okupljenih-  ostavka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića,   “oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu”,obezbeđenje svih pružnih prelaza u Nišu rampom i svetlosnom signalizacijom, zaustavljanje partijskog zapošljavanja, postupanje izvršitelja, isključenje struje socijalno ugroženom stanovništvu, da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu,vraćanje aerodroma, Eelektrodistribucije i Regionalne privredne komore gradu Nišu .


Miljan Marjanović

Predstavnik pokreta Miljan Marjanović ponovio je za Gradski portal 018 zahteve koji su lokalnog karaktera i koji su od ranije, već pri najavi skupa bili navedeni. On se ogradio od skupa koji je pre nedelju dana bio organizovan u Nišu na istom mestu.

On je kazao da protest organizuju mladi ljudi uglavnom studenti nezdovoljni stanjem u gradu i Srbiji.

Organizovanje protesta podržali su Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i sindikat Sloga.

Skupu se obratila Slavica Stojković iz Jelašnice, majka červoro dece, koja je 92, ozbegla iz Bosne, i sa Kosova 99. godine, čiji se suprug ubio prošle godine zbog duga za struju. Ona je kazala da živi u vrlo lošim materijalnim uslovima.   


Tatjana Paunović

Profesorka Tatjana Paunović, ipak je naglasila da: “Naravno da je ovo politički protest. Nosilac politike je građanin , a ne političar”, rekla je profesorka Paunovići dodala da je “Ova vlast potpuno je uzorpirala javni i politički prostor”.

Okupljeni građani su nakon skupa krenuli u šetnju od Trga kralja Milana do Komade Vojske, Skupštine Grada, Pozorišta a potom su šetnju završili ispred Gradske kuće. Tokom šetnje skandirali su  “Av, av”, “Izađite napolje”  Lopovi”, “ Vratite nam aerodtom “ i druge beć poznate parole. Nosili su zastave , transparente transparente „Vi odlazite mi ostajemo“, „Pobunjeni gradovi“, „Za Niš bez korupcije“. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde