Naslovna Društvo Obeležena 141. Godišnjica oslobođenja Niša od Turaka

Obeležena 141. Godišnjica oslobođenja Niša od Turaka

341
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 11.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Polaganjem cveća i venaca na Spomenik oslobodiocima Niša danas je obeležena 141 godišnjica oslobođenja Niša od Turaka. Vence su poližili  predstavnici Grada, vojske, policije, Nišavskog upravnog okruga,brojna udruženja građana.  


Jelena Mitrovski

“ Danas je izuzetno značajan dan za Grad Niš, 11. Januar dan oslobođenja Niša od Turaka. Tim povodom , kao i svake godine, imamo i svečanu sednicu Skupštine Grada, koja će se održati u Svetosavskom domu. Naša je obaveza da se stalno sećamo onih koji su se borili u teškim vremenima i koji su nam podarili slobodu, u kojoj danas živimo rekla je gradska većnica Jelena Mitrovski

Borbe za oslobođenje Niša počele su decembra 1877. godine, a početkom 1878. U Nišu je tada bilo 5.000 turskih vojnika sa 267 topova, razmeštenih na više dobro utvrđenih položaja. Srpska Vrhovna komanda je za oslobađanje Niša imala 4 divizije šumadijske i moravske vojske sa 15.000 vojnika i 100 topova. Napad je počeo 7. Januara.  Grad je predat Srbima 10. januara, a knez Milan je 11. januara 1878. godine ušao u Niš.

Iste godine  Niš je pripojen Kneževini Srbiji.

Među mnogobrojnim udruženjima koje neguju tradicije oslobodilačkoh ratova , među delegacijama koje su položile cveće na spomenik bilo je i niško Kolo srpskih sestara.

“ Kolo srpskih sestara je osnovano 1905. godine  i od tada je spremalo bolničarke i za Balkanske, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat. Oko 3000 bolničarki je spremljeno za Balkanski i Prvi svetski rat, i zato se mi poklanjamo senima svih onih koji su položili živote na oltar otadžbine. Kolo srpskoh sestara je pogotovu bilo aktivno u ovim ratovima. Svuda gde su grobovi naših ratnika,, koji nisu žalili da daju svoje živote, mi smo stajale mirno da im odamo počast i neka im je slava i večna hvala za ono što su uradili .”, rekla je Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara u Nišu, koja je dodala da treba češće i više da se sećamo hrabrih predaka i da o njima učimo svoja pokolenja.

“ Mi, pripadnici vojske i garnizona Niš sa velikim zadovoljstvom danas obeležavamo Dan oslobođenja grada Niša od Turaka. Ovo je samo jedan od velikih dana u našoj istoriji i on je prethodio svim onim velikim bitkama i ratovima koje je Srbija vodila za svoje oslobođenje. Ovaj dan, kao i oni posle njega , kao i podvizi naših predaka su nepresušan izvor za pripadnike naše Vojske, da istrajemo u izvršavanju naših svakodnevnih zadataka”, rekao je pukovnik Novica Petrović , komandant Mešovite artiljerijske brigade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde