Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – ORDEN, ILI ORDENČIĆ?

ŠTO da ne KAŽEM – ORDEN, ILI ORDENČIĆ?

219
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 10.01.2019

Čuli smo ovih dana da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret o dodeli visokog priznanja – ordena Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

To je saopšteno na zvaničnom sajtu Kremlja.

“Aleksandar Vučić nagrađuje se za veliki lični doprinos multilateralnoj saradnji sa Ruskom Federacijom”, navodi se u saopštenju Kremlja. Ovo je najznačajnije priznanje, koje se posle skoro 100 godina dodelju jednom Srbinu….piše u saopštenju na sajtu Kremlja.

Oni koji znaju šta to priznanje znači, obradovali su se ovoj vesti. Jer, orden Svetog Aleksandra Nevskog dobili su, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević, a poslednji put je dodeljen Nikoli Pašiću.

Na kraju krajeva, orden pripada Srbiji i njenom predsedniku, što moze da bude – za normalne i razumne ljude – povod za (ako ništa drugo) osećaj zadovoljstva.

Jedan deo nas, onaj bučniji, koji jedva čeka priliku da se naruga nečemu i omalovaži ga, odmah je to i učinio. Bez zadrške, bez dokaza , a sa puno malicioznih i ružnih detalja.Kupljen orden, košta toliko i toliko, može da ga dobije svako…..i slična naklapanja.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin oglasio se tim povodom i naveo da su apsolutno neprihvatljivi pokušaji da se kroz izmišljotine i laži umanji značaj nagrade – ordena Aleksandra Nevskog, koju će ruski predsednik Vladimir Putin uručiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Čepurin je kazao kako se time želi da se prevrnu očigledne stvari. Objasnio je da Orden Aleksandra Nevskog jeste jedno od najvećih ruskih državnih odlikovanja. „Nakon revolucije bio je ukinut, ali je kasnije obnovljen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi Srbin koji dobija ovo visoko priznanje u naše vreme, što samo po sebi mnogo govori“, zaključio je on.

Jednom delu nas, na ovim prostorima, očigledno ništa ne govori. Briga nas za tog Svetog Aleksandra Nevskog, za njegov značaj, za značaj poštovanja naše zemlje …….mi u ovoj prici vidimo samo Aleksandra Vučića, a sve što je povezano sa njegovim imenom u startu odbacujemo i omalovažavamo. Ne čini li vam se da smo prilično jadni u takvoj konstataciji? Ne čini li vam se da smo preterali u mrziteljstvu i negativističkom odnosu prema svemu što nismo mi, što se kosi sa našim mišljenjem i stavovima, idejom ili političkim opredeljenjem?

Ne čini li vam se da ovakvim odnosom prema krupnim, ne za Aleksandra Vučića već za državu, stvarima……mi potiremo sami sebe, skačemo sebi u usta, omalovažavamo se i pljujemo po sebi. Kako bi zvučalo da je Vuk Jeremić, ili Saša Janković, ili Boris Tadić ili…….da ne nabrajam više…..dobio to priznanje? Da li bi ono bilo drugačije, značajnije i vrednije?

Osim toga, postoji još jedan minus za orden Svetog Aleksandra Nevskog. Dodeljuju ga Rusi. Pa on ima zaleđinu, ima ono „nešto stoji iza toga”, ima negativnu konotaciju, jer je rusko. Ajmo sad da okrenemo stvari. I da zamislimo da nam je Donald Tramp dodelio neko slično priznanje ( što je u osnovi misaona imenica, jer amerikanci nemaju nikakvog, ni za prineti Aleksandra Nevskog, jer nemaju ni istoriju)…..šta bi bilo, ponavljam, da nam je Tramp dodelio nekakvo priznanje od velikog značaja? Ajd pošteno, bez uvijanja i vrdanja.

Ovo što ja govorim, neće se mnogima dopasti. Zato što im se ne dopada istina. A to je to – istina. Mržnju prema Aleksandru Vučiću treba odvojiti od značaja jednog priznanja visokog ranga. Aleksandru Vučiću pružiti ruku i čestitati mu, jer tako rade normalni i razumni ljudi, a posle se s njim ne slagati i ne voleti ga po vlastitom ubeđenju, sve dok ga ne pobediš i ne budeš bolji od njega. I sve dok se neko ne seti da ti zbog toga zakači orden jedne od najvećih istorijskih ličnosti, zemlje koja je medju najvećima u svetu – po merilima savremenog sveta, i sigurno najveća i najjača po očuvanim tradicionalnim vrednostima.

10.januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde