Naslovna Sve vesti Niš ŠTO da ne KAŽEM – TITO JE KRIV ZA SVE

ŠTO da ne KAŽEM – TITO JE KRIV ZA SVE

228
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 09.01.2019

Eto, prođose praznici, a mi nastavismo tamo gde smo stali. Kod Kosova i dijaloga sa Prištinom. Kod želje (naše) da se dijalog nastavi i problem Kosova reši……nama u korist, razume se. Kod želje i one druge strane koja bi da reši problem, sebi u korist, naravno. Da Srbija prizna Kosovo da je njihovo, odnosno da prizna nešto što je srpsko, da je tuđe.

Tu je i EU, koju u ovoj priči zastupa Federika Mogerini, čija je želja, sasvim normalno, da se “dijalog nastavi i da se nađe kompromisno rešenje u kojem će obe strane biti zadovoljne”.

Razumem ja gospođu Mogerini, potpuno ja nju razumem. Dobila žena zadatak da spoji nespojivo, pomiri nepomirljivo i reši nerešivo. I sad ona, da bi ostala tu gde jeste, i da bi svoju ulogu odigrala na najbolji način, glumata nekog diplomatu…..a to čini, ne nediplomatski, već mnogo smešno i poprilično providno. Pojma ona nema s kim se u kolo uhvatila.

S jedne strane – Srbija, njena istorija, njena tradicija, njeni koreni, njene svetinje…..i da ne nabrajam ja više šta je sve Srbiji sinonim za Kosovo. Gospođu Mogerini to zanima taman toliko, koliko i lanjski sneg. Nju zanima samo dijalog, da završi posao, pa da ide kući.

S druge strane – Priština. Omiljena politicka, turisticka i svakojaka destinacija gospođe Mogerini i njenih prijatelja iz međunarodne zajednice. Destinacija na kojoj ne postoji namrgođeni Vučić, već nasmejani Tači i još nasmejaniji Haradinaj…..a žena voli nasmejane ljude. Šta će joj taj Vučić koji stalno nešto ne da, stalno se oko nečega prepire……eeej, oko jednog Kosova. Pa gle kolicko je, na karti sveta se i ne vidi, a postade Gordijev čvor, koji niko ne moze da raspetlja. A lepo bi mogao taj Vučić da da to Kosovo njima – oni bi bili srećni, Mogerinijeva mirna……A Vučić, pa ko je spomenuo Vučića? On je tu, samo da pristane, i stvar je rešena.

Šalim se ja malo, ali se malo više i ne šalim. Prosto me zanima što smo mi postali toliko važni, ili da preformulišem pitanje – što je prištinska vlast postala toliko važna, da se svet vrti oko problema Kosova?

Tito je kriv za sve, reći će neki…….al ne mozemo da ga streljamo, umro je. Krivi su i mnogi posle njega, ali oni više nisu vlast, batalili smo ih kao takve, jer da su valjali, ne bismo ih menjali. Ostade samo Vučić. Vučić je kriv za Kosovo, jer on je taj koji će da ga proda. Da ga streljamo ne možemo, ne postoji smrtna kazna u Srbiji. Jedino mozemo da ga smenimo i nađemo nekog novog Vučića. I onda s pričom krenemo ispočetka.

A kraj? Kraj ce biti onakav kako piše u scenariju, i kako ga je režiser skockao u međuvremenu. I da se ne pravimo mnogo pametni, jer pamet ovde ne igra veliku ulogu. O osećanjima da i ne govorim. Računica bato, računica je u pitanju. Kako nam ga sračunaju, tako ce nam i biti. Petica iz matematike ne vredi ni prebijene pare.

09.januar  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde