Naslovna Društvo Pronađeno adekvatno rešenje za prihvatilište za pse

Pronađeno adekvatno rešenje za prihvatilište za pse

621
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 03.01.2019

Veliki problem koji je mučiio ne samo Nišlije nego i građane susednih opština u Nišavskom  okrugu izgleda da će uskoro biti rešen. Pronađeno je adekvatno mesto gde se može izgraditi  prihvatilište za pse. Lokacija se nalazi na teritoriji opštini Svrljig, u pravcu prema Knjaževcu u ataru sela Tijovac kod mesta zvanog Ljuba Vode. U blizini nema naseljenih kuća tako da je to olakšavajuća okolnost i ne treba se pribavljati saglasnost meštana.

Dragana Sotirovski

“ Opština Svrljig je ponudila dve lokacije zato što žele da se problem pasa lutalica ne samo u gradskim već i u seoskim sredinama konačno posle mnogo godina reši . Jedna lokacija za sada zadovoljava osnovne uslove po evropskim standardima. Sa tim uslovima i standardima su zadovoljne i nevladine organizacije koje brinu o životinjama. Oko ove ideje se okupljaju Niš, Svrljig, Gadžin Han, Knjaževac i Soko Banja  i mislim da smo na pravom putu sada” rekla je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.    

Na ovom mestu se nekad nalazila farma za tov junadi a sada je napušteno a biće u vlasništvu opštine. Zemljište je opštinsko. Postoje svi elementi za buduće prihvatilište.

Pred kraj 2018. godine ovu i druge predložene lokacije obišli su pored načelnice okruga Dragane Sotirovski, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predstavnici opština Knjaževac i Sokobanja sa nadležnim resornim većnikom iz Niša Bratislavom Vučkovićem, predstavnici JKP Mediane, republički veterinarski inspektor i predstavnici nevladinih organizacija za zaštitu životinja. Nakon toga je formirano radno telo koje će raditi na rešavanju ovog problema i baviti se realizacijom ovog projekta.

“U međuvremenu, biće sačinjen poseban upitnik koji će se proslediti lokalnim samoupravama  za popunjavanje o detaljima za prihvatilište za pse. Kada dobijemo odgovore tačno ćemo znati šta koja opština zahteva a po prvim procenama prihvatilište bi moglo da smesti od 3000 do 5000 pasa”. dodaje Sotirovski koja kaže da Niš ima najveći problem sa psima lutalicama kojih ima po slobodnoj proceni oko 2000.

“ Ono što je problem je kako sprečiti dolazak novih lutalica na ulicama. Mahom su to štenci koji dolaze iz kućnih sredina i koje vlasnici, ne mogavši da ih udome, izbacuju na ulicu. Stoga i inspekcijske službe, pre svega komunalne, veterinarske, zajedno sa Gradom i Okrugom, moraju pojačano da kontrolišu sterilizaciju lutalica. Na tome insistira i Evropska unija i nevladine organizacije” , objašnjava načelnica Okruga.

Osim ove lokacije  bile su predložene još tri  lokacije,  ali jedino ova zadovoljava sve potrebne uslove, i kako kaže Sotirovski “ovde može da se napravi pravi raj za pse”.   

Samo za dve godine, opština Svrljig je platila odštetu građanima zbog ujeda pasa lutalica 70.000 evra a u Nišu su to još veće cifre i nezvanično se govori o milionskoj cifri.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde