Naslovna Društvo Ansambl “Oro”, škola ”Radoje Domanović”, “Služba za zapošljavanje, Radoslav Bubanj i Selomir...

Ansambl “Oro”, škola ”Radoje Domanović”, “Služba za zapošljavanje, Radoslav Bubanj i Selomir Marković dobitnici Nagrade “ 11 januar”

301
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 28.12.2018 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Najviše priznanje Grada Niša, nagrada “11. Januar” ove godine pripašće Akademsko folklornom ansamblu ’’Oro’’, Osnovnoj školi Radoje Domanović i Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kada su u pitanju pojedinci, za ovu nagradu komisija je odabrala profesora Radoslava Bubnja i Selomira Markovića.

Na adresu komisije pristigla su 10 predloga za kolektivne nagrade. Komisija je bila jednoglasna u donošenju odluke.

U obrazloženju odluke, kako je danas rekao predsednik Komisije za dodelu nagrada “11 januar”, mr Rade Rajković,najvećeg priznanja grada Niša rečeno je “ Akademski folklorni ansambl “ORO”- Studentski kulturni centar u Nišu prethodnih 60 godina ostvario je izuzetna dostignuća i doprinos u afirmaciji kreativnih potencijala studenata Univerziteta u Niš”

Drugi kolektiv koji je izglasan jednoglasnom odlukom žirija , osnovna škola “Radoje Domanović” od 1903. Godine , kada je sveštenik Velisav Milojević, pop Velja , osnovao ovu školu, sledi svetosavski put. Put ljubavi, moralne čistote hravrosti ii dostojanstva. Poscvećenost je prepoznata i ove godine škola je nagrađena Svetosavskom nagrado Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i prestižnom nagradom Sinoda srpske pravoslavne crkve – Odrenom svetog cara Konstantina.

Treći dobitnik kolektivne nagrade je Nacionalna služba za zapošljavanje Niš, institucija koja iza sebe ima godtovo 100 godina tradicije.

“ U poslednje četiri godine zaposleno je preko 10.000 naših sugrađana. Danas je 30 posto manje zaposlenih lica na evidenciji Naciolalne službe za zapošljavanje u odnosu na isti period pre četiri godine , rečenoo je na konferenciji za novinare kada su objavljena imena laureata nagrade “11 januar”.

Na adresu Komisije stigla su 16 predloga za pojedinačne nagrade. Kada su u pitanju pojedinci, za ovu nagradu komisija je odabrala profesora Radoslava Bubnja i Selomira Markovića.

Profesor Radosav Bubanj od 1971, godine radi na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Na funkciji rektora Univerziteta u Nišu nalazio se od 2006. Do 2009. Godine a 2008. Godine izabran je za člana Kraljevske akademije nauka i umetnosti. Od 2010 godine član je Srpske akademije obrazovanja.

Selomir Markovć više od 30 godina čuvaa spomenik na Čegru, bez naknade. Otkako je od 1980. Godine , od tadašnjeg direktora Narodnog muzeja profesora Bogomira Stankovića, izabran da brine o senima Stevana Sinđelića i 3000 resavskih junaka hrabro izginulih u slavnom boju Prvog srpskog ustanka , od Čegra se nije odvajao.

Komisija je bila sastavljena od predstavnika Crkve, Vojske i predsednika Skupštinr Grada, predstavnika Univerziteta i gradonačelnik Niša

“ Sve odluke su donešene jednoglasno i siguran sam da smo izabrali one prave” rekao je predsednik Komoisije za dodelu nagrade i predsednik Skupštine

Iznos nagrade ostaje isti kao i prošle godine. Nagrada je 500.000 dinara, po 100.000 za svakog nagrađenog, statuete Oslobodiocima grada Niša i povelje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde