Naslovna Kultura Odigrana premijera duodrame “Igre u pesku” u niškom Narodnom pozorištu

Odigrana premijera duodrame “Igre u pesku” u niškom Narodnom pozorištu

466
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 21.12.2018

Prva od dve premijere duodrame „Igre u pesku“ odigrana je sinoć na maloj sceni Narodnog pozorišta. Predstava je rađena po tekstu jednog od najznačajnijih i najizvođenijih poljskih pisaca mlađe generacije Mihala Valčaka. Predstavu  je finansijski podržala Ambasada Republike Poljske u Beogradu pa je premijeri prisustvovao i otpravnik poslova Republike Poljske u Republici Srbiji Andžej Kinđuk sa saradnicima. On se zahvalio rukovodstvu grada Niša i i Narodnom pozorištu na pozivu i gostoprimstvu rekavši da je za njega velika čast štose nalazi u Nišu povodoma premijere predstave vog zemljaka Valčaka.

“Deo doprinosa izvođenju predstave dali smo i mi. Duo drama “Igre u pesku” rađena je po tekstu Mihala Valčaka koji je jedan od najznačajnijih i najistaknutijih autora mlađe generacije. Studirao je teatrologiju i režiju na Pozorišnoj akademiji u Varšavi i već na prvoj godini studija objavio je upravo ovu dramu sa kojom je pobedio na konkursu “Mi na pragu novog veka”, a inače je dobitnik mnogobrojnih i jako značajnih nagrada”, kazao je Andžej Kinđuk.

On je dodao da posle ovog komada može da se očekuje i dublja saradnja sa Narodnim pozorištem u Nišu.

“Svakako da nam je cilj da se uspostavi saradnja sa pozorištem u Nišu, ali bih ovom prilikom dodao još nešto što je nama od velike važnosti. Moram da naglasim da Poljska ove godine obeležava stogodišnjicu kako je stekla nezavisnost posle 120 godina odsustva na mapi Evrope. To se dogodilo 1918.godine, i sve što sada radimo u okviru kulture radimo u znaku tog jubileja. Obećavam da ćemo saradnju između Ambasade i grada Niša nastaviti jer primećujem, i konstatujem sa radošću, da poljska kultura i poljska književnost nailazi na veliko interesovanje kod Nišlija ali i građana u ostalim delovima vaše lepe zemlje. To me jako raduje i obećavam da će saradnja biti nastavljena”, naglasio je Andžej Kinđuk.

Duodrama “Igre u pesku”,  govori o prvoj ljubavi dečaka i devojčice, o njihovom odrastanju, učenju kako  igra “ svako za sebe” prerasta u igru za dvoje, u kojoj se razvijaju i čista, tanana osećenja sa kojima se prvi put susreću akteri drame. Shvatajući da je mnogo lepše deliti, pomagati, oni igrajući se polako ulaze u svet odrslih koji ih razdvaja, što izaziva i prvu veliku bol i suze. Emotivna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 Maja Banković i Miloš Cvetković glumci duodrame “Igre u pesku” oduševili su gledaoce i morali su nekoliko puta da izlaze na scenu i da se poklone publici. Igrali su sigurno,  uverljivo  i izazvali emocije nežnosti kod publike ali i prisećanje na detinjstvo, prve ljubavi i prva razočarenja.

 „Drago mi je da ćemo sa ovom predstavom biti na kamernoj sceni, jer je to za nijansu drugačije od igranja na velikoj sceni, samim tim što je ta scena intimna i to je dodatno uzbuđenje Postoji jedna mala razlika, to je da mogu da se vide detalji, ili neke suptilnije emocije, a sobzirom na to da tekst pruža toliko mogućnosti da na svakom koraku možete da pokažete nešto na taj način manje, onda je utoliko i zanimljivije”, rekao je Miloš Cvetković pre premijere. Rekao je da je i on sam na jedan poseban način doživeo predstavu koja ga je vratila u vreme kada je on ulazio  prestajao da se igra svojim Betmenom i ulazio u svet odraslih.

Posebnu draž predstavi dala je činjenica da je igrana na maloj sceni  gde se stvara bliskost glumaca i publike. Sa male udaljenosti od centra radnje, u ovom slučaju od igrališta sa peskom, mogle su da primete i mimike na licima glumaca, njihovo preživljavanje rađanja prve ljubavi ,  razmena emocija bez reči.

Predstavu je režirao mladi David Alić koji je sjajno obavio svoj posao. U susretu sa novinarima David Alić, koji je radio u Lutkatskom pozorištu u Nišu, rekao je da je radeći na predstavi ipak „ostao u okviru deteta, u njegovom svetu“ i da je mnoge elemente iz dečjeg pozoriša preneo u ovu predstavu. Tekst po kome je radio predstavu, kako kaže, nije usiljen.:

“U jednom delu teksta postavlja se pitanje kako je moguće da su uništena sva igrališta i uopšte, zašto se ljudi više ne igraju u pesku. Ako pođemo od slogana ovogodišnje sezone – Heroine i heroji u antiherojskom vremenu , onda bih postavio pitanje da li su ONA i ON zaigrani u svom pesku , daleko od društva, naši heroji današnjice? Oni koji nisu zaboravili na pesak i oni koji su dozvolili sebi da se u jednom radosnom trenutku zaljube “.

Kostime za predstavu je radila Selana Tomašević, kompozitor je Seđan Marković, scena je poverena Katarini Filipović, kao lektor se potpisuje Nataša Ilić, a organizator je Miloš Pavlović.

Igre u pesku” je treća je premijera ove godine na “daskama koje život znače” Narodnog pozorišta u Nišu.  Večeras će biti izvedena druga premijera , a kako je upravnik Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović rekao da će duodrama biti  na redovnom repertoaru pozorišta. Predstava će premijerno biti izvedena i večeras, a prva repriza predstave je zakazana za 25.decembar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde