Naslovna Kultura Sutra treća premijera Narodnog pozorišta – „Igre u pesku“

Sutra treća premijera Narodnog pozorišta – „Igre u pesku“

423
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 19.12.2018
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

„Igre u pesku“ , duo drama o prvoj ljubavi  treća je premijera ove godine na daskama Narodnog pozorišta u Nišu. Predstava „Igre u pesku“ poljskog autora Mihala Valčaka, jednog od najznačajnijih savremenih poljskih pisaca u režiji Davida Alića, biće izvedena premijerno, 20. i 21. decembra na maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Prva repriza predstave je zakazana za 25. decembar.  Za premijere su sve karte prodate ali još uvek ima karata za prvu reprizu. To je treča po redu premijera narodnog pozorišta u ovoj sezoni.


Spasoje Ž. Milovanović

Na konferenciji za štampu, upravnik pozorišta, Spasoje Ž. Milovanović, predstavio je autorsku ekipu ove duo drame. On je ujedno sumirao rezultate i  najavio nove projekte, koji će biti realizovani u 2019. godini. .

Predstavljajući ekipu  predstave Milovanović je rekao da će predstava bitu ubuduće na  redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Nišu i da su imali zadovoljstvo  da su po prvi put  sarađivali sa mladim rediteljem Davidem Alićem, jednim od najtalentovanijih mladih reditelja u Srbiji.  


David  Alić

David  Alić, koji je radio u Lutkatskom pozorištu u Nišu kaže da je radeći na predstavi ipak „ostao u okviru deteta, u njegovom svetu“ i da je mnoge elemente iz dečjeg pozoriša preneo u ovu predstavu. Tekst po kome je radio predstavu, kako kaže, nije usiljen.

„ Ta lakoća, prvo u pisanju a potom i u razumevanju teksta je veoma bitna. U tome je prednost ovog teksta, jeri se bavi temom kojom smo se svi mi bavili i kojom ćemo se zauvek“baviti , a to je odnos muškarca i žene. Ali, napisan  na neki način koji je meni bio veoma zanimljiv a verujem i drugima.

Ova duo drama, u kojoj igraju Miloš Cvetković i Maja Banković, je duboko emotivna priča o prvoj ljubavi i ulazak dvoje dece u svet odraslih. Istovremeno, kroz njihove igre u pesku, intimno i nežno ispričana je priča o njihovim  životima.


Miloš Cvetković

Miloš Cvetković kaže da je bilo lepo raditi sa rediteljem Davidom Alićem koji je “se u predstavi bavio glumcima“ .

„To je i sam rekao na jednoj od proba, da je režija zapravo baviti se glumcem, a to je u poslednje vreme jedno osveženje. Ovde je bio rad sa glumcem do koske”

Miloš, koji je na kamernoj sceni igrao pre desetak godina rekao je da se pomalo uželeo kamerne scene. I da poseban draž predstavi daje scena.

 „Drago mi je da ćemo sa ovom predstavom biti na kamernoj sceni, jer je to za nijansu drugačije od igranja na velikoj sceni, samim tim što je ta scena intimna i to je dodatno uzbuđenje Postoji jedna mala razlika, to je da mogu da se vide detalji, ili neke suptilnije emocije, a sobzirom na to da tekst pruža toliko mogućnosti da na svakom koraku možete da pokažete nešto na taj način manje, onda je utoliko i zanimljivije. – priča Cvetković“

Za predstavu kaže da ga je  predstava vratila u vreme kada je on ulazio u svet odraslih.

Predstavu je finansijski podržala Ambasada Republike Poljske u Beogradu i kako je najavio direktor Pozorišta za premijeru očekuju poljskog atašea za kulturu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde