Naslovna Društvo DANAS JE SVETI NIKOLA: Pola vernika slavi, a druga polovina im dolazi...

DANAS JE SVETI NIKOLA: Pola vernika slavi, a druga polovina im dolazi u goste

0
PODELI
Sveti Nikola

Gradski Portal 018 – 19.12.2018

Pošto Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Krsnu slavu Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli, zaštitniku moreplovaca, ribara, splavara i putnika, danas proslavlja najveći broj vernika Srpske pravoslavne crkve.

Procenjuje se da oko polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste. Pošto Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Uz sveću, slavski kolač i žito okupljaju se članovi porodice i prijatelji. 

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi. Pare je ljudima stavljao u džep kako bi se iznenadili kad ih nađu. Iz njegovog dobročinstva proistekla je legenda o Deda Mrazu, koji uoči Božića deci ostavlja poklone u čarapi na ognjištu.

Rođen je u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, a danas njegove mošti počivaju u Bariju, u Italiji, u crkvi koja je podignuta njemu u čast. Više od 600 srpskih crkava nosi njegovo ime.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde