Naslovna Društvo Saradnjom Nišavskog okruga i Narodnog univerziteta do boljeg povezivanja poslodavaca i nezaposlenih

Saradnjom Nišavskog okruga i Narodnog univerziteta do boljeg povezivanja poslodavaca i nezaposlenih

239
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Nišavski upravni okrug pomoći će  Narodnom univerzitetu u Nišu u povezivanju ove obrazovne institucije  sa Privrednom komorom Srbije, kao i sa Regionalnom komorom Niš a planiraju i zajednički nastup na tržištu. Uz pomoć te saradnje  Univerzite će saznati koji su to privredni subjekti kojima je potreban radni kadar sa obrazovanjem koje pruža ova niška ustanova – ovo je dogovorno prilikom susreta načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski, direktorke Narodnog univerziteta u Nišu Marije Ranđelović i predsednice Nadzornog odbora ove ustanove Danke Milojković. Ovom prilikom razgovaralo se  o tome kako odgovoriti izazovima savremenog vremena i potrebama poslodavaca za novim profilima, ali i kako pomoći osobama koje su ostale bez posla tokom tranzicije, a već su zakoračile u ozbiljne godine, bila je tema razgovora

 “Misija koju smo započeli početkom ove godine, a to je da svi stariji od 45 godina koji su ostali bez posla zbog tranzicije, možda mogu, zahvaljujući Narodnom univerzitetu da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju i budu spremni za potencijalnog investitora koji će zatražiti upravo taj profil koji oni poseduju”, dodala je Dragana Sotirovski. “Mislim da ovako udruženi možemo da radimo, a posebno mi je drago da iskustvo koje je Narodni univerzitet stekao radeći i van granica naše zemlje, možemo da primenimo i na naše Nišlije, a onda da određene obuke oni organizuju i za zainteresovane u drugim gradovima”.

Prema rečima Marije Ranđelović cilj Narodnog univerziteta u narednom periodu je modernizacija nastavnog programa.

“Prvi zadatak koji smo postavili je da naša ustanova postane vidljiva u Nišavskom upravnom okrugu jer je po svojoj delatnosti od izuzetnog značaja za razvoj društva i za svakog pojedinca”, naglasila je Marija Ranđelović. “U novoj godini ćemo krenuti sa novim programima uvažavajući potrebe tržišta rada, potrebe društva i potrebe svakog pojedinca. Gledaćemo da osavremenimo programe i da pružimo mogućnost mnogim našim građanima da negde pronađu sebe u novom poslu. Planiramo da radimo stručno usavršavanje zaposlenih u svim oblastima , i u prosveti i u socijalnoj zaštiti. Živimo u trenutku kada je stručno usavršavanje važno za svakog pojedinca”.

Marija Ranđelović je dodala da će svoj rad Narodni univerzitet proširiti i na Nišavski upravni okrug pa, možda, i van granica Srbije jer su sertifikati koje ova ustanova izdaje priznati i u drugim zemljama. Osim toga, naglasila je Marija Ranđelović, Narodni univerzitet u idućoj godini obeležava 65 godina postojanja i smatra se, bez preterivanja, liderom neformalnog obrazovanja, možda, čak i na teritoriji čitavog Balkana kroz čije je učionice prošlo na hiljade i hiljade ljudi.

Danka Milojković je obratila pažnju na samohrane majke i očeve, kojima ovo može da bude prilika za pronalaženjem boljeg posla, samim tim i prilika za kvalitenijim životom.

“Dosadašnji rad Narodnog univerziteta se zasnivao uglavnom na obukama zainteresovanih za ovladavanje stranim jezicima, ali sada dolazi vreme kada može da se godvori i o drugim uslugama”, kazala je Danka Milojković. “Potreba za novim profilima je velika, istražićemo tržište i u tom pravcu će se i formirati neki novi programi koji će odgovarati potrebama poslodavaca”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde