Naslovna Društvo Ministarka Slavica Đukić Dejanović zadovoljna načinom i merama kojima grad Niš...

Ministarka Slavica Đukić Dejanović zadovoljna načinom i merama kojima grad Niš omogućava kvalitetniji život porodice

315
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Danas je u Nišu boravila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović.  Ona je najpre  na Medicinskom fakultetu  govorila o bolestima zavisnosti a potom se susrela sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem u Gradskoj kući, sa kojim je razgovarala o demografskoj politici  na lokalnom nivou.

Gradonačelnik i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić upoznali su ministarku sa merama koje Grad sprovodi za kvalitetniji život porodice .

“Najveći uspeh grada je što se danas sve obaveze izmiruju redovno u oblasti socijalne i populacione politike. Ukupno 150 miliona dinara godišnje Grad Niš  dotira kroz svoje direktne mere populacione politike,”rekao je gradonačelnik.

Prilikom boravka u Gradskoj kući ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Ministarstvo za narednu godinu planiralo još 150 miliona više za pronalitetnu politiku nego prošle godine.

 “ Mere populacione politike grada Niša komplementarne su i dopunjavaju one mere koje na nacionalnom nivou je usvojila  Vlada i Narodna skupština republike Srbije” , rekla je ministarka Slavica Djukić Dejanović. Ona je dodala  da je raduje činjenica da pored finansijskih mera postoje i one druge koje “ podstiču život porodica koje imaju više dece a posebno to što je budžet oko 150 miliona realizovan i planiran za narednu godinu.

Ministarka je podsetila da je država Srbija omogućila podsticajnim pronatalitetnim merama tri pokušaja vantelesne oplodnje za žene do 42 godine a grad Niš je dodatnim finansijskim sredstvima omogućio i četvrti pokušaj.

“ Činjenica da se izdvojilo za deset seoskih porodica da se otpočne sopstveni posao koji će biti održiv, govori da je grad Niš shvatio da nije samo finansijska podrška od 50 hiljada za nezaposlenu ženu koja rodi prvo dete i 20 hiljada za zaposlenu ženu mera koja je olakšanje porodici u finansijskom smislu, nego da je važna komplementarnost mera ka boljem materinstvu, usaglašavanje rada i roditeljstva , mnogo više znanja o reproduktivom zdravlju “, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka se vrlo pohvalno izrazila o angažovanju timova stručnjaka koji obilaze porodice u kojima se sumnja na nasilje u porodicama.

“Niš se u pogledu demografije nalazi na republičkom proseku sa oko 9 rođenih beba na hiljadu stanovnika,ali je neophodno ovaj trend podići na viši nivo i to ne samo finansijskom podrškom već i edukacijom na terenu”,rekla je ministarka. Prosećna starost Nišlija je 44 godine i po tome Niš ulazi u grupu starijih gradova.

U Nišavskom okrugu najlošiju sliku nataliteta ima Gadžin Han. Ministarska je rekla da je za pet opština u Nišavskom okrugu  planirano po 400 hiljada evra za pospešivanje pronalitetne politike. Grad Niš ove godine nije aplicirao za tasredstva . Kako je objasnio gradonačelnik konkurisala je gradska opštine Medijana ali kako gradske opštine nisu u piramidi lokalne samouprave nije mogla da ih dobije.

“ Spremili smo novu aplikaciju i nadamo se republičkoj podršci” rekao je Bulatović.

Ministarka je posle sastanka sa gradonačelnikom prisustvovala gradskoj sednici Saveta za zdravlje ,kojom je predsedavao prof.dr Branislav Tiodorović,a na kojoj se analiziraju pitanja vezana za funkcionisanje  zdravstvenih ustanova na nivou grada .Tema današnjeg saveta za zdravlje bila je upravo populaciona politika na lokalnom nivou i njihovo usklađivanje sa merama države.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde