Naslovna Društvo Ambasador Nemačke na proslavi novog departmana na Filozofskom fakultetu

Ambasador Nemačke na proslavi novog departmana na Filozofskom fakultetu

273
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Ove školske godine na  Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu počeo je da radi  Departman za germanistiku . U čast početka rada novog departmana u Nišu je danas boravio ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji je označio i početak rada ovog departmana.

“Glavni razlog zbog čega se danas nalazim na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu je otvaranje Departmana za germanistiku”, kazao je ambasador Tomas Šib. “To je četvrti departman germanistike u Srbiji koji se otvara na koji se malo duže čekalo ali sada je uspelo i to nas jako raduje. Sa dekanicom Filozofskog fakulteta danas razgovaramo i mogućnostima dalje saradnje i nadam se da će ona biti uspostavljena”, kazao je ambasador Šib.

On je dodao da u Srbiji sve više raste interesovanje za učenje nemačkog jezika u školama.

“Mene zaista raduje da postoji tako veliko interesovanje za učenje nemačkog jazika i da je to interesovanje u porastu. Mnoge škole nude nemački kao strani jezik i to postaje pozitivan trend. Čujemo da nedostaju nastavnici nemačkog jezika, pa tim bolje što se u Nišu danas otvara katedra za germanistiku. Za sve nemačke kompanije je dobro, a nadam se da će ih biti više, dobro da zaposleni u njima govore nemački jezik”, kazao je ambasador Tomas Šib.

Departman za germanistiku popunio sva mesta koja su bila ponuđena u konkursu rekla je dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Tokom boravka ambasadora na fakultetu održan je i okrugli sto na kome su prisustvovali i predstavnici firmi iz ovog regiona koji imaju nemački kapital kao i direktori gimnazija i srednjih škola.

“Jako je bitno da oslušnemo potrebe privrede, da vidimo šta je to što je potrebno da se promeni u obrazovnim profilima i u samom sadržaju, da bi studenti imali funkcionalno znanje koje bi odgovorilo potrebama novih radnih mesta koja nude nove kompanije”, kaže dr Natalija Jovanović.

Svečanu akademiju je pripremio Filozofski fakultet u sradnji sa Prvom niškom gimnazijom “Stevan Sremac” i Gimnazijom “Bora Stanković”.

Ambasador je  posetio  i Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac” sa kojom nemačka Vlada ima već ostvarenu sradnju na nekoliko polja preko projekata koji se realizuju. Osim toga, u ovoj školi se izučava nemački jezik u redovnoj nastavi, al i u bilingvalnom odeljenju u kome učenici trećinu nastave prate upravo na ovom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde