Naslovna Društvo Pola veka Fakulteta zaštite na radu

Pola veka Fakulteta zaštite na radu

234
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 06.12.2018                               

Novinar – Emilija Ostojić Kaculj 

U Nišu je danas svečano proslavljena pedesotogodišnjica rada Fakulteta zaštite na radu. Toliko vremena je prošlo od kada je ( 1968) osnovan Odsek zaštite na radu na niškom Univerziteu.  Današnja svečanost odvijala se kroz organizaciju dva međunarodna stručna skupa obeležio godišnjicu rada a bila je organizovana i svečana akademija.

 “ Preko 4600 studenata je ovde steklo diplome inženjera. Petsto studenata je po novom sistemu obrazovanja steklo diplome inženjera zaštite na radu i zaštite životne sredine, ali i 300 master diploma. Imamo preko 300 magistara u oblasti zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite životne sredine i 93 doktora nauka. Imamo veoma veliki broj realizovanih nastavno istraživačkih projekata, kako projekata vezanih za rad sa Ministarstvom obrazovanja, tako i projekata koji su povezani sa privredom”, istako je dekan Praščević.

Fakultet  je , kako je dekan naglasio, prethodnih godina usaglasio sistem obrazovanja sa novim Bolonjskim sistemom tako da Fakultet realizuje deset studijskih programa, dva studijska programa osnovnim akademskim studijama, šest studijskih programa na master akademskim studijama i dva studijska prograa na doktorskim akademskim studijama.

“Na taj način našim studentima omogućavamo kompletnu prohodnost od osnovnih do doktorskih studija i mogućnost da se usavršavaju na oblasti koji oni izaberu i koja je za njih značajna”, dodaje Praščević.

Dekan Fakulteta zaštite na radu posebno je ponosan na dve tradicionalne konferencije koje su i međunarodne. Prva je „Čovek i radna sredina „ koja se održava pod temom „50 godina visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada u oblasti zaštite na radu”. Druga konferencija “Buka i vibricaje” , koja je takođe tradicionalna . Ovo je  26 godina kako se organizuje. Suorganizatori ovih konferencija su i nekoliko univerziteta u inostranstvu sa kojima Fakultet zaštite na radu sarađuje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde