Naslovna Ekonomija Sastanak povodom izmene Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata

Sastanak povodom izmene Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata

706
0
PODELI

Gradski portal 018 – 23.11.2018.

izvor: RAB Srbija

Povodom najavljene izmene Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata u oblasti javnog informisanja, juče je u Ministarstvu kulture i informisanja održan sastanak s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, OEBS-a i nevladinog sektora.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je da je cilj ovih izmena da se poboljša procedura sufinansiranja medijskih projekata pošto su uočeni nedostaci na svim nivoima vlasti, kada je reč o ovom procesu.

– Potrebne su suštinske promene, ali one će moći da budu rešene samo izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, jer nas u ovom trenutku upravo taj zakon sprečava da prihvatimo sve vaše predloge –  rekla je Trifunovićeva na sastanku i podsetila da je kao rezultat zajedničkog nastojanja za izmenu pravilnika, nadležno ministarstvo pre mesec dana i uputilo zahtev svim novinarskim i medijskim udruženjima da dostave predloge za izmenu tog dokumenta.

image1

Prema rečima Snežane Pečenčić, načelnice Odeljenja za normativne poslove, projektno sufinansiranje i evidenciju stranih dopisnika i dopisništva, Ministarstvo kulture i informisanja želi da unapredi sve što je moguće s obzirom na to da je reč o podzakonskom aktu, dok će druge izmene biti moguće tek nakon i izmene medijskih zakona.

To znači, objašnjava ona, da su u taj pravilnik unete sve izmene koje su u skladu sa aktuelnim Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pečenčićeva je dodala i da će ove izmene samo delimično rešiti probleme koji su evidentirali udruženja i organizacije koje su prisustvovale sastanku i ponovila da se mora pristupiti suštinskim izmenama zakona.

Na sastanku se juče raspravljalo o pitanjima pojedinačnog davanja, obukama i obrascima za biografije za članove medijskih komisija, zapisnicima sa sastanaka komisija, isplati trogodišnjih projekata, sukobu interesa, nadležnosti Saveta za štampu i sličnih samoregulatornih tela, poslovniku o radu komisija, reviziji i mnogim drugim pitanjima.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja izneli su svoje sugestije i primedbe, a dogovoren je još jedan sastanak, koji bi usledio pre nego što izmenjeni pravilnk stupi na snagu.

Sastanku je juče ispred Udruženja radio-stanica RAB Srbija prisustvovala Marina Dimitrić.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja i RAB Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde