Naslovna Sve vesti Niš ODRŽANA OMLADINSKA LIGA CENTRALNE SRBIJE 2018

ODRŽANA OMLADINSKA LIGA CENTRALNE SRBIJE 2018

284
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 19.11.2018

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” trijumfalno kroz Končarevo – dečaci zlatni, devojke srebrne. Muška ekipa DŠK  “OSNOVAC” osvojila je titulu omladinski prvaka centralne Srbije, dok je ženska ekia odbranila titulu viceprvakinja centralne Srbije.

U hotelu “Alfa” u Končarevu prethodnog vikenda je održano Omladinsko ekipno prvenstvo Centralne Srbije u šahu za 2018. godinu – “Omladinska liga Centralne Srbije”. Takmičenje se igralo posebno u ženskoj, posebno u muškoj konkurenciji, u 7 kola sa tempom igre od 50 minuta plus 10 sekundi bonifikacije po potezu.

U konkurenciji omladinki učestvovalo je 8 ekipa, a u konkurenciji omladinaca 12. Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” imao je jednu ekipu u ženskoj konkurenciji i dve ekipe u muškoj.

Mladi šahisti našeg kluba još jednom su sjajno predstavljali kako svoj klub, tako i Grad Niš i nastavili uspešan niz osvajanja medalja na kadetsko – omladinskim takmičenjima. Za četiri godine postojanja kluba, sa svakog ekipnog takmičenja na kome smo učestvovali, vraćali smo se sa osvojenim pobedničkim peharima i medaljama!

U konkurenciji omladinaca, naša ekipa u sastavu Lukić Nikola, Lukić Jovan, Pavlović Andrija i Petrović Nemanja, osvojila je prvo mesto, pobednički pehar i zlatne medalje. Oni su u sedam odigranih kola, zabeležili pet pobeda i dva meča odigrali nerešeno, završivši takmičenje bez ijednog poraza.

Naša druga muška ekipa, koja je nastupila u sastavu Vidojković Ilija, Nedeljković Mladen, Kostadinović Uroš i Milenković Iva, zabeležila je tri pobede, jedan meč odigrala nerešeno i pretrpela tri poraza – od čega su dva od dve prvoplasirane ekipe, što joj je donelo plasman u sredinu tabele, na šestom mestu.

U muškoj konkurenciji je učestvovala još jedna ekipa iz Niša – ekipa ŠKGN “Nais” – koja je na kraju zauzela treće mesto i osvojila bronzane medalje.

U konkurenciji omladinki, našu ekipu činile su Stevanović Jelena i Pavlović Andrea, koje su od 14 mogućih poena sakupile čak 11.5 čime su superiorno osvojile drugo mesto i odbranile prošlogodišnju titulu omladinskih viceprvakinja! I ove godine najvećeg konkurenta u borbi za pobednički pehar imali smo u odličnoj ekipi Omladinskog šahovskog kluba “Paraćin”, od koga smo nažalost izgubili i tako raspršili snove o prvom mestu.

Imajući u vidu prosek godina starosti naših ekipa – muške ekipe 14.5 godina, ženske ekipe 15 godina – a da je ovo takmičenje za omladince do 20 godina starosti, naš klub će najmanje još 5 godina moći s pravom da se nada izuzetnim rezultatima na ovom takmičenju.

Ovim izvanrednim uspehom zaokružili smo fantastičnu takmičarsku godinu u kojoj smo početkom godine na Trećem Balkanskom ekipnom prvenstvu, održanom u Bugarskoj – na kome smo bili jedina ekipa koja je predstavljala Srbiju – podelili prvo mesto u izuzetno jakoj konkurenciji.

Zatim smo, u Kragujevcu, superiorno odbranili titule Ekipnih kadetskih prvaka Centralne Srbije u obe konkurencije – čime smo tri godine zaredom najbolji kadetski klub u Centralnoj Srbiji na tom takmičenju.

Pre nešto više od 20 dana, naše devojke su osvojile vicešampionsku titulu u Prvoj seniorskoj ligi Centralne Srbije za žene, gde im je za dlaku izmakao plasman u Prvu žensku ligu Srbije – što je najviši rang takmičenja u seniorskoj konkurenciji!

I na kraju je došao i ovaj fantastičan rezultat, čime smo nastavili kontinuitet izvanrednih rezultata na kadetsko – omladinskoj sceni u Centralnoj Srbiji.

Pored svih ovih rezultata, ne možemo a da ne istaknemo i drugu stranu medalje, koja je nažalost ni malo lepa. Za sva takmičenja smo finansijska sredstva, neophodna za odlazak ekipe na takmičenje, nabavljali u poslednji čas – ISKLJUČIVO uz nemerljivu pomoć roditelja dece i par privatnih firmi u gradu, bez skoro ikakve pomoći od strane Grada. Onog istog grada koji smo sa ponosom i – bez lažne skromnosti – sa priličnim uspehom predstavljali na svakom takmičenju na kojem smo učestvovali u ove četiri godine postojanja kluba. Izuzetno je teško spremati se za neko takmičenje, kada do poslednjeg dana ne znamo da li ćemo uopšte uspeti da učestvujemo na njemu.

Uprkos svemu tome se ne predajemo, već nakon svakog takmičenja bivamo sve jači i sve rešeniji da istrajemo u toj “Sizifovskoj” borbi jer imamo izvanrednu decu u klubu koja to zaslužuju i opravdavaju na svakom turniru.

Neiscrpna ljubav, kako prema deci, tako i prema ovoj plemenitoj igri na 64 magična crno-bela polja, pruža nam snagu da istrajemo u ovim teškim vremenima i da ipak uspevamo kako znamo i umemo da im omogućimo priliku da pokažu sve ono što znaju.

Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost i to je zvezda vodilja u našem klubu, zbog čega i jesmo specifični u odnosu na druge klubove i orijentisani isključivo na najmlađi naraštaj. Postignuti rezultati u prethodnom periodu su nam najbolji pokazatelj da smo na pravom putu.

DEČIJI ŠAHOVSKI KLUB “OSNOVAC”, NIŠ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde