Naslovna Društvo Izveden uspon na Kusaču

Izveden uspon na Kusaču

214
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 19.11.2018

Planinarsko društvo “Preslap” izvelo je u nedelju, 18.novembra 2018.godine, uspon na vrh Kusača (ili Vis), visok 771 metar, na Suvoj planini, tik iznad Sićevačke klisure i leve obale Nišave. Ovim je nastavljen ciklus održavanja akcija Planinarskog društva “Preslap” u najbližoj okolini Niša, na završetku veoma uspešne planinarske sezone. Učestvovalo je tridesetak planinara, koji su se po prvi put u jesenjo-zimskoj sezoni 2018/2019 godine susreli sa nešto nepovoljnijim vremenskim uslovima. Hladnoća i jak vetar, očigledno su uticali da na akciju dođe nešto manje planinara od očekivanog odaziva, za razliku od nedavnih lokalnih akcija Planinaskog društva “Preslap”. Najsnažniji vetar duvao je na vrhu i oko njega, zato što je to i najistaknutiji deo Sićevačke klisure. Među učesnicima, bilo je i par dece. Svi učesnici morali su da se dobro obuku i utople.

Vodiči uspona bili su Miloš Stamenković i Nenad Stevanović. Iz sela Prosek, kolona planinara krenula je do susednog sela Manastir, a crkva Svetog Nikole u ovom selu bila je prvas stanica za odmor i obnovu zaliha vode. Dalje je put naše planinare vodio ka vidikovcu Stražište, sa koga se pruža lep pogled na Nišku Banju i Niš. Na vrh Kusača, planinari su izašli preko usputnog vrha Kolov kamen.
Na hladnoću, planinari su za trenutak zaboravili kada sa Kusače ugledali grad Niš i Nišavsku kotlinu, a pravo dole, niz liticu, u srcu Sićevačke klisure vide se i reka Nišava, železnička pruga Niš-Sofija, magistralni put ka Sofiji i mala hidroelektrana u Sićevu, stara više od jednog veka.

Zavetrina je konačno pronađena ispod Kusače, gde su planinari založili vatru da se ogreju i ručaju. Pre samo par dana, članovi Planinarskog društva “Preslap”, zajedno sa Miloradom Ignjatovićem, velikim poznavaocem planinarskih staza i vrhova u okolini Niša, uspeli su da raščiste stazu do jednog izvora ispod vrha Kusača, i učine je potpuno prohodnom, pa su planinari mogli i da se okrepe izvorskom vodom.
U ovako kratkom i hladnom danu, akcija je bezbedno i uspešno okončana za dnevnog svetla. Prepešačeno je 12 kilometara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde