Naslovna Sve vesti Babušnica „Mladi ambasadori“ predstavili projekat “EU pregovori na jeziku mladih“

„Mladi ambasadori“ predstavili projekat “EU pregovori na jeziku mladih“

382
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 18.11.2018             

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Prva prezentaciju projekta „EU pregovori na jeziku mladih“  u organizaciji „Mladih ambasadora „održana je u Nišu u svečanoj sali Univerziteta.  Ova prezentacija nastavak je aktivnosti započetih tokom leta.Trideset pet  srednjoškolaca iz Niša, Kruševca i Novog Pazara, članova organizacije “Mladi ambasadori , su se putem intenzivne edukacije koja je organizovana na Kopaoniku  upoznali sa funkcionisanjem Evropske unije i pregovaračkim procesom. Nakon toga, uz podršku mentora, svaki od učesnika je istraživao po jedno pregovaračko poglavlje i pripremio tekst o tome. Od prikupljenog materijala je izrađena publikacija, koja je predstavljena u Nišu uz prisustvo “Mladih ambasadora” iz ova tri grada.

Oni su u zgradi Banovine pričali na temu – kako mladi u Srbiji vide Evropsku Uniju i šta misle o priključivanju Srbije evropskoj porodici ?

Rušenje predrasuda i mitova koje prate Evropsku uniju u Srbiji i upoznavanje mladih sa prednostima ulaska u Uniju osnove su ovog projekta.

“Ideja projekta je bila da se mladi iz ova tri grada upoznaju bliže sa funkcionisanjem Evropske unije i da na kraju na jezik mladih prevedu koje su to koristi koje će  imati od usvajanja svih regulativa, u okviru procesa i našeg puta ka Evropskoj uniji  i šta će to za njih značiti. Ove godine 35 mladih su prošli dvodnevnu obuku , upoznali se bliže sa procesom funkcionisanja Evropske unije od eksperata koji se bave Unijom , ali i od diplomatskih predstavnika zemalja zemalja članica” rekla je sekretarka organizacije “Mladi ambasadori Snežana Andrić. Ona je rekla da nakon ove obuke i prezentacija mladi sve to bolje razumeju i sve što je bilo nerazumljivo zbog formalnog stručnog jezika to više nije.

Učesnici ove prezentacije kažu da jedino uz dobro poznavanje EU integracija može se formirati  pravi stav o priključenju Srbije Evropskoj uniji.  Svako od njih imao je zadatak da prezentuje po jedno pregovaračko poglavlje koje Srbija treba da otvori u procesu pridruživanja.

“ Mi smo mladi, školujemo se i generalno vrlo malo znamo o Evropskoj uniji. Ova obuka nam je pomogla da nešto novo saznamo, da razbijemo predrasude koje imamo o Evropskoj uniji i ishod koji ćemo da imamo u budućnosti”, kaže Anastasija Pađen iz Niša.

“ Za ovaj projekat sam se prijavila zato što me to zanima i mislim da će to meni biti veoma značajno u budućnosti. Ova edukacija je bila veoma važna prvenstveno za mlade. ”, kaže Mina Mičić iz Kruševca. Ona kaže da je ovaj projekat “proširio sliku o svemu tome i da je shvatila da ulazak u Evropsku uniju znači lakše priznavanje njihovih diploma i da će moći da imaju bolja radna mesta.

Posle prezentacije u Nišu organizovaće se i prezentacije u Novom Pazaru i Kruševcu. Projekat EU pregovori na jeziku mladih finansira Ministarstvo za evropske integracije republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde