Naslovna Sve vesti Niš Skupština grada Niša – Usvojen rebalans budžeta

Skupština grada Niša – Usvojen rebalans budžeta

401
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.11.2019

Prvi i jedini rebalans budžeta ove godine bila je centralna tačka prepodnevnog zasedanja Skupštine grada Niša. Budžet grada Niša sa prvobitno planiranih 9,48 milijardi dinara  uvećan je  na 9,61 milijardu. Bez transfera iz Republike, budžet je  uvećan za 26 miliona 783 hiljade dinara.

Kako je danas rekao gradonačelnik Niša rebalans budžeta iznosi 0,027 procenta i znatno je manji u odnosu na prethodne godine kada je iznosio od 15 do 18 posto . Dokapitalizacija Gorice i namirivanje dugova ovog javnog preduzeća osnovni je razlog rebalansa. Odlučeno je da se  na račun Gorice uplati 70 miliona dinara.

„ Ovim putem pokušavamo da stavimo tačku na rešavanje problema Gorice, iako će dugovi prema javno komunalnim preduzećima ostati i u budućnosti. Tu čekamo i pravno rešenje ovog problema, ukoliko grad bude mogao da prihvati te obaveze, prihvatiće ih , jer smo osnivač javno komunalnog preduzeća Gorica“ kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradonačelnik smatra  daje da je novac koji je grad proteklih godina izdvajao za “Goricu” posledica  pokrivanja” nesposobnosti koju smo imali od pre deset godina “a da se sada  stabilizuju javne finansije grada i vraćaju dugovi iz ranijeg perioda. .

Gradonačelnik ištiče da je budžet likvidan i da svakog dana na računu grada za izmirenje obaveza po raznim osnovama ima 300 do 400 miliona dinara .

Opozicija reaguje na ovo „rešenje problema Gorice“, jer smatra da su to velika sredstva koje služe za izmirenja utuženja i vraćanja pozajmica.

Budžet rasipnički i neravnomeran, smatra opozicija  Za izgradnju je predviđeno 119 miliona, za razvoj sela 10 a za sport 400 miliona dinara.

Branislav Jovanović odbornik koalicije “Niš, moj grad” ističe je da budžet grada potrošački i rasipnički i ne može nikako da se kaže da je razvojni.

„ Do sada je Gorici preneto od Grada 440 miliona dinara . Za taj novac moglo se izgraditi 11 vrtića. To je sedmogodišnji rezultat ove vlasti . Gorica je po deobnom bilansu dobila sredstva i redovno prima platu“, kazao je Jovanović.

On je dodao da novac iz budžeta “ idu na plate i potrošnju” i da  nema investicija.

“U vreme kada smo mi bili na vlasti gradili smo sedam do dest toplovoda godišnje, a sada su za tu namenu predvidjena dva miliona, a tim parama ne može ni jedan toplovod da se napravi”, kazao je Jovanović.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke smatra da se u budžetu nema suficita, kako se tvrdi, nego deficita.            „Iz rebalansa budžeta vi možete da zaključite da se povećava budžetski deficit za 68 miliona i da je ukupan fiskalni deficit 138 miliona 388 hiljada dinara. Sve vreme se priča o suficitu u budžetu, u fiskalnom suficitu, a mi u gradu ovakvom odlukom imamo priznanje da imamo deficit“ tvrdi Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke koji je govorio o rasipničkom odnosu kada je reč o parternom uređenju Trga kralja Milana. Smatra da je to nepotreban trošak jer nema razloga za zamenu sadašnjih  granitnih ploča , za šta je planirano 220 miliona dinara i to 40 miliona u 2018. i 180 miliona u 2019. godini. Odbornička grupa  Demokratske stranke smatra da ima mnogo većih prioriteta od zamena granitnih ploča u centru grada.  

Šef odborničke grupe Niška inicijativa Srđan Nonić rekao je da Niš ima stabilne javne finansije zbog transfera vlasti i to višemilionskih.

„ Plan izgradnje izvršen je sa 40 posto. Pitao bih sve građane i novinare  koja rekonstrukcija ulice je u toku u gradu Nišu i šta je to urađeno. Mogli bi da u ovom gradu igramo igru „ kraterijada“,  jer u gradu Nišu vozačima točkovi ostaju u rupama.“ Rekao je Srđan Nonić

Izvršenje budžeta u prvih devet meseci je 84 posto.

Da li će ikada Niš dobiti azil za pse – pitanje je o kome se u okviru rebalansa budžeta takođe govorilo  na Skupštini grada u kontekstu izdvajanja za nadoknade i obeštećenje sugrađana zbog ujeda pasa lutalica. Godišnje se iz budžeta grada za ove namene izdvaja 58 miliona dinara.

 

„Trenutno se nalazimo u fazi jednog zajednićkog projekta koji se razmatra između opština Knjaževac, Svrljig i našeg grada , koji bi bio na teritoriji Svrljiga. Ukoliko budu ispunjeni neki preduslovi , počev od planskih do umovinskih, verovatno bi odlučili da podržimo taj projekat i na taj način trajno rešimo problem“ rekao je gradonačelnik Niša.  

Opozicija je negodovala što niko od njenih predstavnika nije na listi predloženih kandidata za članove nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač Grad. Tražili su da razmatranje ove tačke bude odloženo za narednu sednicu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde