Naslovna Kultura PRVI PUT U NIŠU AKADEMSKI HOR SKC-A ODRŽAO KONCERT SAVREMENE MUZIKE “ZVUCI...

PRVI PUT U NIŠU AKADEMSKI HOR SKC-A ODRŽAO KONCERT SAVREMENE MUZIKE “ZVUCI NOVOG VREMENA”

254
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 07.11.2018                                                                                 Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

“Zvuk novog vremena” naziv je koncerta koji je sinoć u dvorani Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu za nišku publiku održao Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti. Na koncertu su premijerno izvedene kompozicije komponovane u 21.veku, a među izabranim delima našla se kompozicija “In hoc signo vinces” mr Dragana Tomića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti koja je specijalno komponovana za ovo veče. Ovaj koncert, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu, predstavlja svojevrsno uoznavanje sa savremenim horskim stvaralaštvom. Na koncertu su nastupili i mas. Boris Bunjac, vanredni profesor, kao solista na marimbi, zatim ansambl perkusija Fakulteta umetnosti u Nišu i Niški Jazz trio.

Mr Zoran Stanisavljević Akademskim horom SKC-a diriguje od 2012.godine i za sobom ima veliki broj nastupa, gostovanja i učešća na takmičenjima. Hor je svoj rad obeležio učešćem na mnogobrojnim prestižnim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i mnogobrojnim nagradama.

“Koncert koji smo večeras priredili malo je drugačijeg koncepta od koncerata koje smo do sada imali”, kaže Stanisavljević. “Izveli smo četiri kompozicije koje su međusobno potpuno različite, a jedino što im je zajedničko to je da su nastale u zadnjih 15 godina. U pitanju je muzika 21.veka i mali uvod u savremeno horsko stvaralaštvo. Pokušavamo da napravimo mali iskorak iz neke naše horske svakodnevice i da nekim, pažljivo odabranim kompozicijama upoznamo i publiku sa nekim novim trendovima u horskom stvaralštvu. Odlučili smo se za četiri kompozitora, a pre svih bih pomenuo Arva Parta koji je značajni estonski kompozitora i jedan je od najizvođenijih kompozitora u poslednjih 15 godina u svetu”.

Publika je prvi put čula i kompozociju mr Dragana Tomića “In hoc signo vinces”  koja  zatvara krug njegovog bavljenja Konstantinom Velikim.

“Kompozicija “Pod ovim znakom ćeš pobediti” ili “In hoc signo vinces” je specijalno napisana za Akademski hor SKC-a, odnosno za mešovit hor i soliste, i upriličena za ovaj koncert savremene muzike”, kaže mr Dragan Tomić. “Pored ove kompozicije, i ostala dela koja će hor izvesti niška publika će sada prvi put čuti”.

Mr Dragan Tomić je dugogodišnji saradnik Akademskog hora SKC-a.

“Počeo sam kao student, odnosno kao pevač u ovom horu, a kasnije sam sarađivao sa horom i kao korepetitor, aranžer a sada i kao kompozitor”, kaže Tomić.

Izvedena je i mala svita Boba Čilkota. To je kompozicija za hor i jezz trio, a za kraj koncerta publika je uživala u Koncert za marimbu, hor i udaraljke kompozitora Eugena Košinskog.

Solisti na koncertu su bili Boris Bunjac, marimba, Marijana Davinić, sopran, Marko Milisavljević, bas, Damjan Mišić, tenor. Kao klavirska saradnica na koncertu je nastupala i Anđela Stanković ali i ansambl udaraljki u satsvu: Vanja Hartl, vibrafon, Đorđe Hartl, udaraljke i Đorđe Stojiljković, udaraljke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde