Naslovna Kultura SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE „STEVAN SREMAC“

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE „STEVAN SREMAC“

438
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 05.11.2018

Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj u Nišu 4. novembra 2018. godine, žiri u sastavu: Prof. dr Jelena Jovanović, predsednica, Prof. dr Adrijana Marčetić i Enes Halilović, članovi, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2017. godini dodeli Krsti Popovskom za roman „Ina“ u izdanju Lagune iz Beograda. Za nagradu Stevan Sremac za 2017. godinu prispela je sedamdeset i jedna prozna knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio četiri knjige:

1. Žena iz Huareza, Uglješa Šajtinac

2. Ina, Krsta Popovski

3. Naknadne istine, Darko Tuševljaković

4. Veliko spremanje, Branko Anđić

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli Krsti Popovskom za roman Ina.

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu Ina, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Krsti Popovskom biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde