Naslovna Društvo Planinari na Seličevici odali počast oslobodiocima Niša

Planinari na Seličevici odali počast oslobodiocima Niša

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 15.10.2018

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku grada Niša i logističku podršku Osnovne škole “Branko Radičević” iz Gabrovca, izvelo je, u nedelju, 14.oktobra 2018.godine, uspon na vrh Ibrovica (903 m), najviši vrh planine Seličevice, u čast oslobodioca Niša iz 1878.godine, 1918.godine i 1944.godine.

Učestvovalo je oko 200 planinara, rekreativaca i dece, prvenstveno iz planinarske sekcije Osnovne škole “Radoje Domanović”, koju vodi četvoro nastavnika, članova Planinarskog društva “Preslap”. Osim članova svih niških planinarskih klubova i društava, na akciju su došli i planinari iz Paraćina, Aleksinca i Donjeg Dušnika.

Akcija je izvedena po idealnim vremenskim uslovima, i svi učesnici, bez izuzetka i bez prevelikih napora, savladali su polukružnu stazu čija je ukupna dužina bila 16 kilometara. Manifestacija je otvorena kod fudbalskog stadiona na Delijskom visu, odavanjem pošte svim oslobodiocima Niša. Uspon je otvorio g-din Stevan Živković, šef Kancelarije za mlade Grada Niša, koji je i sam prešao celu stazu, a kako se radi o nekadašnjem vrhunskom sportisti međunarodnog ranga, to je i bilo očekivano i za svaku pohvalu je.

Trasa uspona vodila je preko brda Delijski vis, koje je i pripada masivu Seličevice, i dalje do sela Vukmanovo, odakle je usledila i završna deonica uspona, širkom stazom, u obliku serpentina, do vrha Ibrovica. Silazak je bio znatno kraći i strmiji, do sela Berbatovo, gde su svi učesnici, u dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” bili posluženi besplatnim ručkom, a održani su i prigodni govori predstavnika Grada Niša i Gradske opštine Palilula, g-dina Stevana Živkovića i g-dina Aleksandra Ždrala.

Ono što je svakako bilo posebno na ovoj akciji, jesu i besede tokom samog uspona, kojima su učesnici na prigodan način upoznati ili se podsetili geografije područja oko planine Seličevice i istorijskih okolnosti u sva tri poduhvata oslobođanja grada Niša.

Tako je kraj malog jezera na Delijskom visu, održano predavanje o geografskom položaju i odlikama planine Seličevice. Malo dalje, na odvajanju puteva prema Suvom Dolu, odražan je čas povećen oslobođenju Niša od turskog ropstva. U selu Vukmanovo, priređena je beseda o oslobođenju Niša u prvom svetskom ratu. Najzad, na samom vrhu Ibrovica, pored objekta koji je u drugom svetskom ratu koristila nemačka vojska kao radio relejni centar, govorilo se o oslobađanju Niša 14.oktobra 1944.godine, o radu nekadašnje radio relejne stanice, a izneta je i zanimljiva priča kako je nastala pesma “Lili Marlen”, koju su okupatori koristili za svoju propagandu tokom drugog svetskog rata.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde