Naslovna Društvo Koncert „Muzikom kroz svet“ Alesandro Krosta/flauta i Nadia Testa/klavir

Koncert „Muzikom kroz svet“ Alesandro Krosta/flauta i Nadia Testa/klavir

283
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 07.09.2018

U ponedeljak, 10. septembar 2018. godine Sala Niškog kulturnog centra od 20 časova.

Program :

S. Alassio: Parafrasi su „Tosca“ / Parafraze iz opere „Toska“

K. Schoonenbeek: Jewish folk Songs / Jevrejske narodne pesme

G. Diniku: Suite rumena / Rumuska svita

S.Moniuzsko: Przasnicyka (La Filatrice)

G. Gimenez: La Boda di Luis Alonso

L.Bernstein: Maria (West side story)

J. Gade: Tango Fantasie / Tango fantazija

Z. de Abreu: Tico-Tico no Fuba

ALESANDRO KROSTA

Flautista

Flautista i kompozitor, Alesandro Krosta je mladi irski muzičar, svestran i inovativan. Njegov repertoar varira od tradicionalne literature za flautu do savremene i elektronske muzike. Nastupao je sa mnogim evropskim orkestrima – orkestar San Karlo teatra – Napulj, simfonijski orkestar Cirih, simfonijski orkestar Minsk – Belorusija, simfonijski orkestar Plovdiv – Bugarska, simfonijski orkestar Krajova – Rumunija.

Nastupa u duetu sa italijanskom pijanistkinjom Nadijom Testom, kao i sa belgijskim triom „Le Vraie Note Trio“ sa kojima je nastupao na brojnim međunarodnim koncertima i festivalima. Kao izvođač savremene muzike radio je sa kompozitorkima Rolandom Moserom (Švajcarska), Volfgangom Rhimom (Nemačka) i Arnoldom Antunasom (Brazil). Brojni snimci prezentuju njegove brojne koncerte i nastupe. Svirao je u Italiji, SAD, Izraelu, Španiji, Francuskoj, Južnoj Africi, Brazilu, Malti, Grčkoj, Belgiji, Nemačkoj, Portugalu, Ukrajini, Velikoj Britaniji, Argentini, Hrvatskoj, Urugvaju, Danskoj, Švajcarskoj.

Njegova ljubav prema flauti navela ga je da sakuplja stare i moderne instrumente sa kojima nastupa na koncertima, izvodeći najrazličitije kompozicije igrajući se sa zvukom drevne frule, koja podseća na dugo zaboravljene zvuke, a takođe svirajući i savremene flaute.

Alesandro Krosta je 1998. godine završio flautu sa najvišim ocenama na konzervatorijumu “D. Čimaroza “u Avelinu kod profesora Nikola Kaiaza. Nastavio je studije flaute u Švajcarskoj, u Luganu kod prof. Konrada Klema a potom u Cirihu, gde je u januaru 2005. godine stekao je “koncertnu diplomu” na Visokoj školi za muziku Vintertur-Cirih kod prof. Matijasa Ciglera.

Osvojio je 21 nagradu na različitim muzičkim takmičenjima iz flaute. Snimao je za nacionalnu državnu televiziju RAI. Ima brojne publikacije, uključujući biografska istraživanja i tekstove iz muzičkih estetike o Beliniju, Verdiju i Čimarozi, Klementiju, Prokofjevu i drugima. Kreator je “Muzičke note flaute”, serije muzičkih analiza, posvećenih mladim studentima flaute. Snimio je CD “Vox Balaenae” e “Il canto di Mefite”. Profesor je na Konzervatorijumu Benevento u Italiji.

NADIA TESTA

Pijanistkinja

Diplomirala je klavir na konzervatorijumu “D. Čimaroza“ u Avelinu sa najvišim ocenama i priznanjima kod prof. K. A. Lapenja. Sa 18 godina debitovala je na međunarodnoj sceni u Švajcarskoj, izvodeći koncert V.A.Mocarta sa Simfonijskim orkestrom Sanije. Usavršavala se kod izuzetnih pijanista i profeosra: V Vitale, F. Medori, K. Bruno i 1987. završila je specijalističke studije klavira kod Maestra A. Ćićolinija na Muzičkoj akademiji Bielja. Takođe je studirala psihologiju na Univerzitetu “La Sapienca” u Rimu i započela studiranje lirskog pevanja. Godine 2005. diplomirala je Kamernu muziku sa velikim počastima na Konzervatorijumu u Teramou.

Nagrađivana kao pijanista u nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, nastupala je kao solista sa orkestrima u raznim italijanskim gradovima – Bolonja, Torino, Bergamo, Milan, Mesina, Firenca, Piza, La Spezia, Udine, Salerno, Napulj, Aosta, Sirakuza, Kaltaniseta, kao i u inostranstv: Belgija, Švajcarska, Izrael, Egipat, Brazil, Južna Afrika, Španija, Grčka, Argentina i Urugvaj i drugi.

1997. godine osnovala je Udruženje Igor Stravinski Avelino čiji je predsednik postala 2000. godine. Ona je pijanistkinja koja nastupa sa prestižnim kamernim ansamblima, a od 1998. godine nastupa u duetu sa flautom Alesandrom Krostom na domaćim i međunarodnim koncertima. Njihov međunarodni debi u 2000. godini u auditorijumu A. Skarlati u Napulju tokom festivala Bahove muzike doneo im je privilegiju da budu redovni gosti i nastupaju u različitim evropskim i zemljama SAD-a. Njihov repertoar varira od muzike sedamnaestog veka do savremene muzike.

Snimila je CD “Vox Balaenae”, “Il canto di Mefite” , zatim “Il Volo , musiche intorno al mondo”. Snimala je za Italijansku nacionalnu radio-televiziuju RAI i za Švajcarsku televiziju.

Napisala je brojne publikacije, uključujući biografska istraživanja i tekstove iz muzičke estetike o Beliniju, Verdiju i Čimarozi, Klementiju, Prokofjevu, Dvoržaku, Bokeriniju, Mocartu, Šumanu i Šopenu i uredila pet tomova iz serije “L’Irpinia e il suo Teatro”.

Direktor je produkcije Stravinski. Nadia Testa je profesor klavira na konzervatorijumu “D. Čimaroza” u Avelinu.

Karte za koncert „Muzikom kroz svet“ su u prodaji po ceni od 300 dinara, sa popustom za đake, studente i penzionere-200 dinara.

Pozivamo Vas da prisustvujete i molimo da, posredstvom svoje medijske kuće, obavestite javnost o ovom koncertu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde