Naslovna Društvo Održana treća akcija “Aleksinačke planine”

Održana treća akcija “Aleksinačke planine”

383
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.04.2018

U organizaciji Planinarskog kluba “Železničar” iz Aleksinca, u subotu, 14.aprila 2018.godine održana je treća akcija iz ciklusa “Aleksinačke planine”. Ovogodišnja odredišta za planinare, kojih je došlo 117 iz 12 planinarskih klubova i društava, bili su vrhovi Strikovac (550 m) i Čardak (799 m), istočno od sela Bovan.

Zamisao organizatora je da svakog proleća planinare odvedu na različite vrhove i planine u okolini Aleksinca, na one planine koje oivičavaju Aleksinačku kotlinu. Tako je 2016. godine, prva akcija “Aleksinačke planine” izvedena na Sedom vrhu (813 m) kod sela Subotinac, a 2017.godine planinari su se penjali na Bukovik (894 m) iznad sela Mozgovo.

Na trećoj akciji, kružna staza je otpočela i završila se u selu Bovan. Ukupna dužina staze bila je 18 kilometara, ali staza je bila blaga, široka, prohodna, sa puno lepih vidikovaca, sa dva izvora vode usput. Planinari su najpre izašli na vidikovac iznad Bovanskog jezera, sa koga se izvanredno videlo i ovo jezero, i susedne planine Sedi vrh, Leskovik, Bukovik, Rtanj. Malo dalje, ka istoku, planinari su se popeli na vrh Strikovac. Zatim su planinari otišli do najistočnije i najviše tačke svoje maršrute – vrha Čardak (799 m).

U blizini Čardaka, kod šumarske kućice i izvora vode, napravljen je duži odmor, a dalje od ovog mesta otpočelo je spuštanje, sve do sela Bovan. U Bovnu su organizatori priredili kulturni program, a svaki učesnik dobio je besplatan ručak.

Akciju je izvanrdno vodio Berislav Trajković, profesor geografije, koji je prilikom svakog odmora učesnicima objašnjavao geografske, geološke i prirodne osobenosti planina Aleksinačke kotline.

Utisak je da Strikovac i Čardak mogu postati popularna izletišta za meštane Aleksinca, Sokobanje i turiste koji posećuju Bovansko jezero, je se nalaze blizu jezera i magistralnog puta, a prelazak staza ne predstavlja veliku teškoću. Planinari su na ovoj akciji zaista užuvali i pravom prolećnom vremenu, gde je sve bujalo od života.

Lepo je bilo videti i dosta dece školskog uzrasta, pa čak i predškolaca, koji su sa starijim planlinarima ispešačili ovih 18 kilometara.

Više detalja o akciji objavljeno je na foto albumu na sajtu Planinarskog društva “Preslap” Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde