Naslovna Društvo Deseti festival „Nauk nije bauk“ u Nišu – jubilej popularizacije nauke

Deseti festival „Nauk nije bauk“ u Nišu – jubilej popularizacije nauke

610
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 21.03.2018

Već tradicionalno desetu godinu zaredom, poslednji petak i subota marta meseca rezervisani su za festival koji svoje postojanje i realizaciju duguje vrednim učenicima gimnazije „Svetozar Marković“ i njihovim profesorima. I ove godine, 30. i 31. marta u holu Elektronskog fakulteta u Nišu održaće se festival „Nauk nije bauk“ na kome će se od 10 do 19 časova veličati nauka, inovacije, ali i mladost i entuzijazam.

Ako je verovati iskustvu prethodnih godina, kada je festival posetilo preko 20.000 ljudi, što iz zemlje, što iz zemalja regiona, i ove godine možemo očekivati veliki broj posetilaca. Tim pre što i ove godine broj izlagača na postavkama prelazi 1.000.

Prava veličina „Nauk nije bauk“ festivala nikada nije bila u brojkama, već u kvalitetu koji negujemo zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima. Naša publika to vidi i možemo sasvim slobodno reći da je navikla na interaktivni, naučno-popularni pristup obrazovanju kakav negujemo i u gimnaziji „Svetozar Marković“ i na svakoj postavci koji vidimo na festivalu, rekao je Marijan Mišić, direktor gimnazije „Svetozar Marković“ i prvi čovek festivala.

Ove godine, postavkama eminentnih niških fakulteta na kojima se uvek mogu videti najnovija dostignuća nauke i tehnologije, pridružuju se i društveno-odgovorna preduzeća i predstavnici niških kompanija koje nauku koriste u praksi.

Kompanija Benlijan, po prvi put se pridružuje timu interaktivnih postavki. Kroz hemiju, istoriju i biologiju, prikazaće nam istorijski put koje je prešlo zrno pirinča, njegove hemijske karakteristike i svojstva koja ima kao jedna od najpopularnijih namirnica. Tu je Urbi.GO, domaća startap kompanija koja spaja ljubav prema biologiji i ekologiji s jedne, i upotrebu tehnologije s druge strane. Njihovo vertikalna bašta i prateća aplikacija privukla je i pažnju svetskih stručnjaka. Niška programerska kompanija Webelinx prikazaće nam kako to izgleda kada se tehnologija spoji sa svetom igre i zabave.

Francuski institut u Nišu imaće postavku i javnu debatu na temu problema ekološkog zagađenja. Biće prezentovan i program međunarodne razmene koji će mnogima omogućiti da bolje upoznaju Francusku. Američki kutak prezentovaće svoj novi MakerSpace program STEM radionica. Radi se o najnovijem pristupu u podučavanju prirodnih predmeta – spoj nauke, tehnologije, matematike i obrazovanja kroz igru i praktičan rad.

Tim okupljen ono organizacije eIgralište i Serbcraft daće priliku posetiocima da okruženju popularne igre Minecraft nauče nešto i pritom se dobro zabave. Organizacija Nauči me ove godine takođe ima mnogo toga da podeli: posetioci će videti 3D štampač, robote i upoznaće se sa celim nizom kurseva koji su im ove godine dostupni u „Unbox – habu inovativnih edukacija“.

Kao i svake godine, očekujemo naše prijatelje iz Makedonije i Crne Gore, kao i posetioce iz celog regiona koji tokom ovog vikenda nauke upoznaju Niš sa našim učenicima.

O svim aktivnostima na „Nauk nije bauk“ festivalu izveštavaće PR tim učenika koji možete pratiti na sajtu festivala http://www.festivalnauknijebauk.edu.rs/ kao i na stranicama na Fejsbuku i Instagramu. Tokom trajanja festivala, na sajtu će biti dostupan i live prenos atmosfere i najvažnijih predavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde