Naslovna Društvo Muzički nadarene i multitalentovane – predstavljamo bliznakinje Martu i Miljanu Mladenović

Muzički nadarene i multitalentovane – predstavljamo bliznakinje Martu i Miljanu Mladenović

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 27.10.2017

Stara latinska izreka glasi Labor omnia vincit – Rad pobeđuje sve. Još ako se radna navika stiče od malih nogu, uspeh će biti zagarantovan. Dar i rad su sintaksički identične reči. Ukoliko ih pročitamo unazad shvatićemo da je to jedna reč. Iz dara proističe rad i obratno, a spoj ovih dveju reči predstavlja vanvremensku formulu za uspeh.

Podrška roditelja i samopouzdanje ključni su faktori u ostvarivanju sebe, a talenat je samo jedan pomoćni faktor koji nas prati na putu do vrha piramide uspeha. Bliznakinje, Marta i Miljana Mladenović, imale su svu moguću podršku roditelja, a uz pomoć muzičkog talenta i velikog rada na sebi postigle su značajne uspehe na republičkim i međunarodnim horskim takmičenjima, kao i na školskim takmičenjima iz biologije, matematike i likovne kulture. Marta i Miljana su učenice prve godine srednje Muzičke škole u Nišu. Muzikom su počele da se bave od šeste godine, a da poseduju raskošan muzički talenat potvrđuje i činjenica da podjednako dobro pevaju duhovnu, etno, kao i stranu i domaću pop muziku. Kako kažu, shvatile su da žele da se bave muzikom posle prvog javnog nastupa koji su imale sa samo šest godina. Za svaki svoj nastup se pripremaju sa podjednakim žarom i entuzijazmom kao na samom početku školovanja. Na pitanje da li im je neko takmičenje bilo posebno drago, odgovaraju da im je svako drago na svoj način i da im svaki od nastupa donosi radost. Muzika koja ih posebno inspiriše je duhovna, a omiljeni muzički instrument im je klavir. Pevanje u horu je još jedan izvor njihove inspiracije, te su iz tog razloga uvek uključene u rad Prvog hora srednje muzičke škole iz Niša, u kome se trenutno pripremaju za međunarodno takmičenje horova srednjih škola koje će biti održano u Austriji. Iz hobija crtaju i igraju stoni tenis, a o planovima za budućnost, o omiljenoj nagradi, o tome kako uspevaju da zajednički nižu uspehe iako su u suštini dve osobe, kao i o tome koja bolje crta, a koja bolje igra stoni tenis, čitajte u nastavku teksta.

Pored muzičkog talenta posedujete i talenat za matematiku, biologiju, likovno. O tome svedoče i nagrade koje ste osvojile iz ovih predmeta u Osnovnoj školi. Za koje takmičenje ste se najviše pripremale, a koja nagrada vam je omiljena?

Najduže smo se pripremale za Republičko takmičenje iz srpskog. Najdraže nagrade su prva mesta na Republičkom za litararne radove i treće mesto na Republičkom iz srpskog (Književna olimpijada).

Iako imate afinitete prema raznorodnim predmetima i naukama odlučile ste se da upišete srednju Muzičku školu u Nišu. Hoćete li nastaviti da se bavite muzikom i u daljem obrazovanju, na fakultetu, ili će to možda biti nešto drugo?

Volele bi da po završetku srednje škole upišemo Muzičku akademiju.

Posebno je interesantno to što kao bliznakinje zajednički osvajate nagrade na različitim poljima. Kakav je vaš sistem učenja? Je l’ ima dana kada se jednoj uči ili peva manje pa mora da natera drugu da se prihvati tih obaveza?

Ne učimo uvek zajedno, ali se međusobno podstičemo i jedna drugoj smo najveća podrška.

Iz hobija volite da crtate i da igrate stoni tenis. Koja bolje crta, a koja bolje igra stoni tenis?

Naš stil crtanja je različit, ali što se samog kvaliteta tiče crtamo jednako dobro. Što se tiče stonog tenisa često smo igrale u finalu jedna protiv druge i tu su uvek nijanse odlučivale.

Na kraju, treba napomenuti da lokalna samouprava daje punu podršku mladim talentima kroz finansiranje troškova mesečnih karata za prevoz, kao i dela troškova za kupovinu muzičkih instrumenata.

Novinar: Milan Dojčinović

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku opštine Bela Palanka kroz projektno finansiranje za 2017. godinu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde