Naslovna Sve vesti Bela Palanka Talentovani mladi pijanista i harmonikaš – Belopalančanin Aleksa Ličić

Talentovani mladi pijanista i harmonikaš – Belopalančanin Aleksa Ličić

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 16.10.2017

Kada neko još od malih nogu mašta o određenom uspehu, prema nepisanom životnom pravilu, do tog uspeha će i doći. Kada neko, poput našeg sagovornika, krene da svira muzički instrument u skoro istom trenutku kada je i prohodao, jasno je da će iz tog dečkića proisteći muzički genije. Belopalančaninu Aleksi Ličiću, omiljene „igračke“ još od malih nogu bili su muzički instrumenti – klavir i harmonika. Aleksin osećaj za ritam i muzikalnost bili su uočeni još kada je imao tri godine. Tada je od roditelja dobio klavijaturicu koju je veoma zavoleo i od koje se nije odvajao. Od klavijaturice je za samo nekoliko godina prešao na klavir i harmoniku. Tonovi ova dva instrumenta okupirali su njegovu pažnju i odredili mu životni put. Upisao je srednju muzičku školu i uspesi su počeli da se nižu. Osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju pijanista u Bijeljini (Bosna i Hercegovina), prvo mesto na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista u Vranju i Sremskoj Mitrovici, prvo mesto na saboru harmonikaša u Nišu, biran je za prvu harmoniku Soko Banje, prvu harmoniku ponišavlja u Beloj Palanci i naposletku za prvu harmoniku Srbije na takmičenju održanom u Aranđelovcu.

Sa mladim muzičkim genijem razgovarali smo o tome koliko pripreme je potrebno za jedno međunarodno takmičenje, koji instrument više voli – klavir ili harmoniku, koji su mu omiljeni kompozitori, koji su mu planovi za budućnost, kao i o tome hoće li jednog dana osnovati svoj orkestar.

Podjednako si uspešan i kao pijanista i kao harmonikaš. O tome svedoče i brojna priznanja koja si stekao na dosadašnjim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Koji instrument je zahtevnije svirati i je l’ možeš da kažeš da neki ipak barem malo više voliš i zašto?

Klavir je malo zahtevniji za vežbanje ali kad nešto voliš onda nije teško. Potrebno je samo malo volje i vežbanja. Kada bih morao da se opredelim za jedan instrument ne bih mogao da se odlučim jer podjednako volim i jedan i drugi.

Kako izgleda priprema za jedno međunarodno takmičenje? Koliko vežbe je potrebno?

Kad imam neko takmičenje nije važno dali je republičko ili međunarodno. Vežbam istim intenzitetom. Po 4,5 sati vežbam da bi svaki ton izašao kako treba.Naporno je ali mi se uvek na kraju isplatilo.

Koji ti je omiljeni pijanista, a koji harmonikaš? U čijim kompozicijama pronalaziš inspiraciju?

Što se tiče omiljenih kompozitora jos uvek ne bih mogao da kažem koji mi je omiljeni. Svirao sam Baha, Mocarta, Betovena, ali još uvek ne mogu da kažem koji mi je najdraži. Što se tiče harmonike, moj idol je Ljubiša Pavković čiji stil sviram.

Na kojim muzičkim projektima si trenutno angažovan?

Polako pripremam kompozicije za međunarodno takmičenje pijanista koje će se održati u Nišu.

Koja nagrada ti je omiljena?

Omiljena nagrada mi je prvo mesto u Bljeljini, gde sam bio proglašen za najboljeg pijanistu u kategoriji juniora. Osvojio sam maksimalnih 100 poena. A na harmonici,  prvo mesto u Soko Banji kao i prva harmonika Srbije u Aranđelovcu.

Koji su ti planovi nakon završetka srednje muzičke škole? Hoćeš li upisati muzičku akademiju negde u Srbiji ili ćeš se možda oprobati i u inostranstvu?

Nakon završetka srednje škole planiram akademiju,kad za to dođe vreme videću da li će to biti Srbija ili inostranstvo.

Jesi li razmišljao možda da jednog dana osnuješ svoj orkestar? I ukoliko da, kakav bi to orkestar bio, kakvu biste muziku svirali? 

Ja mislim da svaki harmonikaš mašta o tome da bude šef orkestra,ija bih voleo da osnujem svoj orkestar.

Aleksi, kao i svim drugim talentima, lokalna samouprava daje punu podršku kroz finansiranje troškova mesečnih karata za prevoz, kao i dela troškova za kupovinu muzičkih instrumenata.

Novinar: Milan Dojčinović

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku opštine Bela Palanka kroz projektno finansiranje za 2017. godinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde