Naslovna Sve vesti Bela Palanka OPŠTINA BELA PALANKA POTPISNIK PAKTA ZA ZAUSTAVLjANjE SEKSUALNOG NASILjA NAD DECOM

OPŠTINA BELA PALANKA POTPISNIK PAKTA ZA ZAUSTAVLjANjE SEKSUALNOG NASILjA NAD DECOM

517
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.10.2017

Predsednik opštine Bela Palanka , Goran Miljković potpisao je Pakt za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom, u okviru kampanje koju sprovodi Savet Evrope a koja nosi naziv ‘ ‘’Jedno od petoro’’. Time se Bela Palanka svrstala u red retkih gradova u Srbiji, čiji je cilj da se zaštite deca od brutalnosti, budući da, prema evropskim statistikima, svako peto dete trpi seksualno nasilje.

’’Ovim dokumentom opština Bela Palanka se priključila evropskim gradovima u kampanji primene pravnih standarda i instrumenata Saveta Evrope u uspostavljanju mehanizama za zaštitu dece od svih oblika nasilja. Moramo biti svesni činjenice da vlasti, bilo lokalne ili regionalne, imaju ključnu ulogu i odgovornost da zajedno sa državama, štite ljudska prava građana a posebno bezbednost i dobrobit dece i mladih. Spremni smo da primenimo evropske standarde kako bi na lokalnom nivou uspostavili sve neophodne mehanizme za zaštitu dece od svih oblika nasilja i promovisali mere bezbednosti dece i mladih.’’- istakao je Miljković, koji je izrazio nadu da je današnji skup korak napred u borbi protiv nasilja nad decom. Pakt je izradio Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu. Odbornica u Skupštini grada Niša i član Kongresa, Dušica Davidović je podsetila na poražavajući podatak da svako peto dete u Evropi trpi neki oblik seksualnog nasilja i uznemiravanja.

’’Zadovoljstvo mi je šta sam danas u Beloj Palanci na potpisivanju jednog važnog dokumenta čija je izrada krenula 2010. godine kako bi zaštitili decu i sprečili nasilje nad njima. Niš je prvi grad u Srbiji koji je potpisnik ovog dokumenta a sada se priključila i opština Bela Palanka. Nadam se da će ovaj dokument spojiti gradove ne samo na jugoistoku Srbije, nego i cele Srbije i da ćemo zajedno uspeti makar da prepoznamo, ukažemo i uradimo prevenciju u edukaciji dece, roditelja, staratelja i hranitelja i svih koji rade sa decom u sprečavanju najtežeg oblika nasilja nad decom”, rekla je Davidovićeva.

Svečanom potpisivanju pakta prisustvovali su zamenik predsednika opštine, predsednik Skupštine opštine, članovi Opštinskog veća i direktori škola i ustanova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde