Naslovna Sve vesti Aleksinac Kancelarija za mlade Aleksinca – važna društvena tekovina

Kancelarija za mlade Aleksinca – važna društvena tekovina

1061
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 05.06.2017

Briga o mladim i talentovanim omladincima neophodna je za izgradnju demokratskog i prosperitetnog društva. Stara narodna mudrost kaže da na mladima svet postaje. A imajući u vidu složenu i nepovoljnu ekonomsku klimu na našim prostorima (naročito na jugu Srbije) od velikog je značaja i važnosti postojanje društvenih institucija koje će, ako ne materijalno, onda makar duhovno ohrabriti i podsticati mlade na uspehe. Pored niške Kancelarije za mlade, nišavski okrug ima i aleksinačku Kancelariju, koja je otvorena januara 2009. godine kao jedna od prvih Kancelarija ovog tipa na teritoriji Srbije. Tada je Ministarstvo omladine i sporta finansijski pomoglo otvaranje ove Kancelarije, koja je u narednim godinama izgradila veliku mrežu volontera i podstakla mlade da se društveno angažuju.

U tom pravcu, Stefan Đurić, koordinator aleksinačke Kancelarije za mlade ističe: Kancelarija je osmišljena kao mesto na kome će se mladima u Aleksincu pružati podrška u raznim oblicima i odgovori na većinu njihovih pitanja i potreba.

Sa gospodinom Đurićem razgovarali smo o tome koji su predstojeći projekti Kancelarije, koje su sve dužnosti i aktivnosti volontera, postoji li mogućnost za srednjoškolce i fakultetlije da posredstvom Kancelarije zarade novac, kao i o tome na koji bi način mogla da se poboljša saradnja između Kancelarije za mlade i omladinskih organizacija i udruženja.

Aleksinačka Kancelarija za mlade je 2010. godine organizovala letnji omladinski kamp na Bovanskom jezeru, gde je 50 učesnika iz 6 balkanskih i evropskih zemalja uzelo učešće. Jeste li razmišljali da ponovo organizujete ovako nešto, i ukoliko da, je lmožete da nam otkrijete neke detalje?

Omladinski kamp na Bovanskom jezeru održan je 3 god. zaredom u periodu 2010 – 2012, i sigurno je jedan od najuspešnijih projekata koji je sprovela Kancelarija za mlade u saradnji sa opštinom Vejle iz Danske, Crvenim Krstom iz Aleksinca i odredom izviđača „Šumatovac“. Nažalost, posle 2012. godine nismo bili u mogućnosti da nastavimo tradiciju, jer opština Vejle koja je obezbeđivala većinu sredstava za održavanje kampa nije bila u mogućnosti da pokriva troškove održavanja istog. Pokušali smo u 2013. godini da obezbedimo sredstva preko Ministarsva omladine i sporta, međutim naš predlog projekta nije izabran za finansiranje. Postoji više no dobra volja da ponovo organizujemo kamp na Bovnu, i radićemo u narednom periodu na tome da obezbedimo partnera na tako ozbiljnom projektu. Konkurisaćemo sa revidiranim predlogom projketa u MOS, ali isto tako pokušaćemo da nađemo odgovarajućeg partnera i među stranim donatorima.

Na kojim projektima Kancelarija trenutno radi?

Kako se bliži vreme letnjeg raspusta, KZM je pripremila veliki broj aktivnosti mladima sa teritorije naše opštine. Na nekim projektima bićemo nosioci aktivnosti a na nekima partneri. Nabrojaću vam samo neke od njih za period 1.jun – 31. jul.

– Koncert Tropiko benda na Terenu za male sportove

– Kviz znanja za učenike 1. – 7. razreda osnovnih škola ( gosti Marina Kotevski i Nevena Božović)

– Dodela knjiga najuspešnijim učenicima sa teritorije opštine Aleksinac

– Jednodnevna ekskurzija u Solun za srednjoškolce (članove đačkih parlamenata)

– Organizacija turnira u basketu 3×3 (jedan od najposećenijih turnira u celoj Srbiji)

– Kupovina društvenih igrada ( pikado, sto za stoni tenis, sto za stoni fudbal i bilijar sa pratećom opremom. Društvene igre će se biti postavljene u holu Hale sportove i biće dostupne svima.

– Renoviranje teretane na otvorenom, nabavka novih košarkaških konstrukcija, izgradnja terena za odbojku na otvorenom,  organizacija Tribine o zdravim stilovima života i nabavka 5 bicikala za iznajmljivanje (na terenima za male sportove). Kompletan projekat i sve aktivnosti finansira Ministarstvo omladine i sporta po konkursu namenjenom Jedinicama lokalne samouprave za sporoveđenje lokalne omladinske politike u iznosu od 1.650.000 rsd.

Na koje projekte ste najponosniji, ukoliko, naravno, možete da izdvojite neki?

Zaista ne bih mogao da izdvojim nijedan konkretno, ali, eto, izuzatno mi je drago što smo ove godine, posle par godina, obezbedila sredstva za dodelu poklona (tablet računara i sl) najboljim studentima sa teritorije naše opštine sa prosekom ocena preko 9.00. Radi se o brojci od 100 studenata otprilike.

Koje su sve dužnosti jednog volontera u vašoj Kancelariji?

Kancelarija za mlade ima bazu podataka sa preko 80 volontera.Ukoliko mladi žele da volontiraju dovoljno je samo da popune obrazac i izjasne se iz koje oblasti bi najviše učestovali u radu KZM. Prilikom organizovanja aktivnosti KZM ih obaveštva o istim.

Najveći broj volontera su srednjoškolci, studenti su u manjini jer u Aleksincu imamo samo jednu visoku školu – za obrazovanje vaspitača, dok je velika većina mladih na studijama na univerzitetima u Nišu i Beogradu.

Postoji li mogućnost za srednjoškolce i fakultetlije da posredstvom Kancelarije za mlade rade nešto što bi bilo honorarno plaćeno? I ukoliko da, koje su to aktivnosti i poslovi?

Nažalost, mala je mogućnost da preko KZM mladi obezbede sebi neku vrstu prihoda, uglavnom je sve na principu volonterizma. Imali smo mogućnost preko projekata MOS- a da izdvojimo odrđena primanja za troje mladih (period od 6 meseci). Ono što mi radimo je da kroz razne obuke i radionice u saradnji sa nevladinim organizacijama i Nacionalnom službom za zapošljavanje (strani jezici, pisanje projekata, komunikacijske veštine) pružimo šansu mladima da unaprede svoje veštine i time budu konkurentniji na tržištu rada.

Na koji način bi mogla da se poboljša saradnja između Kancelarije za mlade i omladinskih organizacija i udruženja?

Aktivizam mladih naše opštine na niskom je nivou. Smisleno učešće mladih u društvu zahteva okruženje koje im omogućava da učetvuju u procesu donošenja odluka koje direktno učestvuju na kvalitet njihovog života. Smatram da je neophodno podsticanja omladinskog aktivizma u srednjim školama i osnaživanje omladinskih organizacije koje se bave mladima, a korak ka tome je učešće članova školskih parlamenata i organizacija u radu Saveta za mlade opštine Aleksinac.

Na pitanje – koja je Vaša poruka za sve one omladince koji bi želeli da se odsele iz Srbije, naš sagovornik odgovara:

Iako je naša zemlja među prvima u svetu po odlasku mladih i obrazovanih ljudi, moja poruka je da ostanu u svojoj zemlji i budu proaktivni i kreativni članovi društva.

 

Projekat: “To sam ja” –

Autor reportaže: Milan Dojčinović

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku opštine Aleksinac kroz projektno finansiranje za 2017. godinu.

.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde