Naslovna Društvo Potpisan ugovor o izmeštanju pruge

Potpisan ugovor o izmeštanju pruge

347
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 09.02.2017

Juče je u Gradskoj kući potpisan ugovor o izradi projekta o izeštanju železničke obilaznice kod Niša.Ugovor supotpisali direktor firme Geodata PGJ DOO iz Obrenovca Đorđe Janković i po ovlašćenju direktora Direkcije za izgradnju grada Niša Ivan Jocić. Prvi deo posla u vezi sa izmeštanjem pruge trebalo bi da bude završen do kraja 2018. godine, a izmeštanje u dužini od 22 kilometra koštaće milijardu i 14 miliona dinara. Troškove će pokriti Republika Srbija, čijim budžetom za ovu godinu je to već predviđeno.

Sama izgradnja zaobilaznice i njeno okončanje omogući će uslove da se reši ono što najviše muči sve Nišlije, a to je priča koja je vezana za naše pružne prelaze i za prugi kroz grad I sve ono što nas muči decenijama, dok je država u budžetu za naknadu vlasnicima 1700 parcela izdvojila 14 miliona evra.

„Decenijama se priča o izmeštanju pruge iz centra Niša. Mnoge su se kampanje vodile i mnogi ljudi iz Železnica Srbije i Republike dolazili su u grad i na ovu temu pričali. Evo danas iz gradskog budžeta se izdvaja 15 miliona za ovaj projekat i preparcelacija je prvi korak u realizaciji ovog, najvažnijeg projekta za naš grad. Do kraja 2018. godine treba da počne izgradnja obilaznice“ – rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Koordinator projekta Ljubivoje Slavković kaže da će najviše posla biti oko pripreme zemljišta.

“Današnji čin predstavlja početak tog formalnog postupka koji bi trebalo da se završi do kraja oktobra 2018. Godine kada je otprilike I ministarstvo građevinarstva preuzelo obavezu da onaj drugi deo priče , a to je iznalaženje izvora finansiranja, da stvorimo finansijsku konstrukciju I neki dogovor je zajednički da ka završimo tu priču da početkom 2019. godine započnemo gradnju železnice.

Ukupno 34 hektara je privatno zemljište koje treba da se prenese. Tu nam predstoji sad dosta posla. Zakon dozvoljava da mašine uđu i rade a da uporedo sa tim traju sudski procesi” – rekao je Ljubivoje  Slavković.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde