Naslovna Društvo JAČANjE KAPACITETA PRAVNIH TIMOVA ZA PRUŽANjE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI

JAČANjE KAPACITETA PRAVNIH TIMOVA ZA PRUŽANjE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI

0
PODELI
?

Gradski Portal 018 – 22.12.2016

Projekatnitim EU projekta „Zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji“, u saradnjisa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, organizovao je u Nišu, 20. i 21. decembra, dvodnevnu obuku za mentore.

Viši pravni savetnici i pravni savetnici , koji će biti mentori advokatskim pripravnicima regrutovanim da rade na projektu, završili su intenzivni program obuke što će omogućiti efikasan transfer znanja mlađim kolegama. Obuka je veoma značajna jer su pravni savetnici odgovorni za profesionalni razvoj pripravnika i adekvatno vođenje predmeta u cilju efikasnog zastupanja    ugroženih interno raseljenih lica pred sudovima i drugim institucijama na Kosovu i Metohiji.

Ovaj pristup razvoju profesionalnih veština je veoma važan za formiranje budućeg tima mladih advokata. Nakon sveobuhvatne dvogodišnje obuke u okviru projekta, mladi advokati će biti upoznati sa integrisanim sistemom upravljanja predmetima koji sadrži bazu klijenata, dokumenata i podataka što će im omogućiti dobro upravljanje predmetima sa većim izgledima za efikasna rešenja i povoljne ishode za klijente. Po završetku projekta 20 advokatskih pripravnika će biti u potpunosti obučeno za pripremu  i rešavanje važnih sudskih postupaka i, što je još važnije, stećiće direktno i neprocenjivo iskustvo zastupanja pred sudovima.

Sa mogućnostima, prednostima i slabostima pravnog sistema na Kosovui Metohiji, učesnike treniga upoznao je svetski priznati međunarodni ekspert za ljudska prava Marek Novicki, dok je Andrej Antonov, nekadašnji visoki službenik Savetodavne komisije za ljudska prava UNMIK-a predstavio relevantne slučajeve iz prakse Savetodavne komisije za ljudska prava UN na Kosovu (HRAP). Učesnici treninga su imali priliku da razgovaraju i sa predstavnicima Ustavnog suda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije i Evropska unija u potpunosti podržavaju ovaj projekat. Interno raseljena lica (IRL), izbeglice i povratnici po sporazumima o readmisiji su ranjive grupe koje imaju pravo na pristupi nformacijama i podršku u ostvarivanju prava i, kada je to moguće, da svoja prava ostvare tako što će ih pred sudovima zastupati kvalifikovani advokati. Uz ovu podršku, klijent i mogu da pronađu trajna rešenja za jedinstvene problem sa kojima se suočavaju zbog raseljavanja iz njihovog mesta porekla.

Izbeglice, povratnici i IRL zainteresovani za podršku ilii nformacije o tome kako da ostvare svoja prava u Srbiji  ili mestu porekla mogu da kontaktiraju projekatna besplatan broj 0800 108 208.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde