Naslovna Društvo Premijera dokumentarnog filma „Dragutin…Nathaliae“

Premijera dokumentarnog filma „Dragutin…Nathaliae“

487
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 21.12.2016

Danas u Media centru od 11 časova održana je konferencija na kojoj je predstavljen dokumentarni film „Dragutin…Nathaliae“.Goran Stanković i Bojan Đorđević autori filma govorili su o samom filmu, kako je sniman i šta predstavlja.

„Dragutin…Nathaliae je dokumentarni film sa primesama igranog, koji govori o tome da mi Srbi nismo tako loš narod, kao što to neko želi da predstavi. Kroz jedno podsećanje i osvrt na prethodna dešavanja pre 100 godina u periodu Velikog rata, na moral srpskog vojnika koji je tada jednu hrabrost iskazao, istrajnost, rodoljublje. Ideja je da se podsetmo još jednom, ali i da ukažemo na stanje u kulturno-istorijskog nasleđa 100 godina posle“ – rekao je autor filma, Goran Stanković.

Priča o Dragutinu Matiću, srpskom izvidniku sa čuvene fotografije koja je obišla svet, ali i kroz priču o Ramonda Nataliji, jedinstvenoj biljki „feniksu“, kojoj je, čak i kada se potpuno osuši, dovoljno samo malo vode da ponovo oživi i koja raste upravo tu gde je odrastao i Dragutin Matić. Životni i ratnički put Dragutina prepliće se upravo sa staništima ove nesvakidašnje biljke, koja pored Suve planine, rasta još na Kajmakčalanu, mestu koje označava povratak „oživljene“ srpske vojske nakon albanske golgote.

„Najveći izazov bilo je to što ne moraš da shvatiš šta se dešavalo u glavama tih ljudi, na putu koji smo mi kasnije obišli. Penjali smo se na Kajmakčalan, koji je, sada, posle rata 4 metra niži nego što je bio pre rata. Mi smo savladali nekih 500  metara nadmorske visine sa opremom, onda mi je tek sinulo u glavi, šta je bio motiv tih ljudi da nastave putem kojim su krenuli. Mislim da se u istoriji o ovome nije pričalo mnogo“ – rekao je Bojan Đorđević, autor i snimatelj filma.

Film traje 48 minuta, sniman je na teritoriji 3 država, u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, i premijeru imaće sutra, 22. decembra u 12 sati u bioskopu Kupina. Ulaz će biti slobodan, ali će na samom ulazu biti postavljena kutija u kojoj će svi koji budu želeli da pogledaju film moći da odvoje neki dinar i pomognu malom Stefanu, kome je novac preko potreban za operaciju.

Dokumentarni film „Dragutin…Nathaliae“ finansijski je podržao Grad Nišpreko Uprave za kulturu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde