Naslovna Sve vesti Niš Aleksandar Stojičić – najveći promoter MMA

Aleksandar Stojičić – najveći promoter MMA

761
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.11.2016

MMA je mešovita borilačka veština koja je postala popularna 90-ih godina. Kod nas je Savez MMA napravljen 2014. godine, mada se promocija radila i 2000-ih godina kroz razne profesionalne MMA turnire ili Gidrine memorijele, koji su u to vreme bili prepoznatljivi po borbama u kavezima.

Sada je to poprimilo dozu pravog sporta. U ovaj sport se sada dosta ulaže, čak i u amaterski MMA, pošto je na globalnom nivou MMA izuzetno popularan sport. Kako Aleksandar kaže u Americi, MMA je šou biznis.

U Srbiji danas ima dosta MMA klubova, Savez organizuje takmičenja svake godine, neka od njih su čak i van Beograda.

aca-1Aleksandar Stojičić ovim sportom počeo je da se bavi 2006. godine a već 2014. postaje zvanični ametreski šampion Srbije.

U amaterskim borbma, njegov skor je 8 pobeda i 1 poraz, 2013. debitovao u profesionalnom MMA, u Vrnjačkoj Banji, bila je to uvodna borba protiv momka iz Pančeva, koji je dosta bio iskusniji tada. Ali je Aleksandar uspeo da pobedi, tako što je protivniku uhvatio polugu i naterao ga da se preda, i to u prvom minutu. Nakon toga je odlučio da se vrati u amaterizam, da se još više usavršava i trenira, što savetuje svim mladim borcima.

Za 5 godina sebe vidi u Americi gde se i dalje profesionalno bavi ovim sportom i smatra da će u tome i uspeti, naravno, koliko god da trenira, trudi da svaki put sve više napreduje.

Kako si se ti zainteresovao za MMA?
Kada sam krenuo da treniram, počeo sam da treniram Kudo, verziju japanskog MMA, tako sam uspeo da razvijam svaki segment borbe ponaosob, posebno džudo, posebno kik-boks, posebno boks, brazilsku džiudžicu. 2011. godine sam intenzivno počeo da treniram, putujem i da se usavršavam. Napravio sam svoj klub i pokušavam da našim sugrađanima približim ovaj sport i da ga razvijem na jedan veći level. To smo i uradili već 2013. godine, kada smo napravili prvo takmičenje u brazilskoj džiudžici „Niš open“ koja je već sada postao naš niški brend.“

  1. godine, kada postaje i zvanični šampion Srbije u amaterskom MMA, te godine pravi i MMA grupu u svojoj školi, koja danas broji mnogo članova, od 15 do 40 godina.

Na pitanje koji je njegov omiljeni udarac, Aleksandar je kroz osmeh odgovorio kroše.

Trenutno se sprema za turnir u Nemačkoj, protivnik mu je Čečen. O njemu ne zna mnogo toga, zna iz koje škole dolaze i na šta bi trebalo da obrati pažnju, jer poznavajući njegovog trenera, zna da je momak sigurno čvrst i u dobroj kondiciji. Ali dobra stvar je u tome što nema iskustva i ovo mu je MMA debi.

Ono što ga zapravno najviše muči, jeste to što ima svega dve nedelje da skine kilažu. Moraće da se posveti treningu, drugačijoj ishrani i dehidraciji, kako bi uspeo da dovede kilažu u red za ovaj meč.

Aleksandar jeste čvrst i jak momak, koji se ne plaši batina, ali je čovek kao i svi mi i ima određene strahove. Na pitanja da li postoji nešto čega se plaši, odgovorio je da se plaši visine i da će pokušati da taj svoj strah izgubi, i planira da skoči iz aviona, jer kako kaže taj adrenalin je sličan adrenalinu koji oseća u ringu. A da mu zabrane da se bavi ovim sportom, pokušao bi svu svoju energiju koju ima  da usmeri na nešto drugo.

Borilačka veština daje određenu dozu discipline, poštovanja, drugačiji stil života, drugačiji pogled na svet i probleme. Na ovaj način možete se lakše motivisati i drugačije gledati na ciljeve, školu, karijeru. Ali pre svega jačate svoju volju.“

Smatra da je koncentracija pre meča najvažnija. Kaže da pred meč voli da se malo osami, da zatvori oči i sam sa sobom prođe taktiku još jednom. Voli da čuje i jednu brazilsku pesmu, koja se pušta svaki put kada ulazi u ring. Kada smo već pomenulipesme, Aleksandar voli muziku, nema omiljeni bend ili žanr, muziku povezuje sa ljudima i ambijentom, situacijom. Da je mogao da nam pusti neku pesmu, pustio bi nam nešto od Bijelog dugemeta.

Voli da pogleda druge borce, uči na njihovim greškama, ali i na njihovim uspesima. Smatra da još uvek nije na vrhunskom nivou, ali ga to motiviše da nastavi da trenira, promoviše ovaj sport, učestvuje na seminarima, kako bi jednog dana mogao sa ponosom da kaže da je najbolji.

Na kraju dodaje da je MMA veoma skup sport, upravo zbog toga što je to mešavina različitih borilačkih veština. To znači da su potrebni privatni časovi iz svih ti borilačkih veština, kao i zdrav način života koji nije jeftin. To je razlogda uputimo apel gradu da obrati pažnju i na ove momke, koji beleže odlične rezultate. Oni se nadaju da će grad, država prepoznati njihov potencijal, u suprotnom biće prinuđeni da sponzorstva traže van granica Srbije.

Novinar: Nikola Djukić

*   Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2016. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Uprava za kulturu Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde