Naslovna Društvo ʺRheuma medicaʺ : DXA denzitometrija – merenje koštane mineralne gustine

ʺRheuma medicaʺ : DXA denzitometrija – merenje koštane mineralne gustine

0
PODELI

Gradski Portal 018 – 06.04.2016

U svakodnevnoj praksi za postavljanje dijagnoze osteoporoze, prema preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), radi se merenje mineralne koštane gustine.

Specijalistička internistička ordinacija ʺRheuma medicaʺ u svom sastavu poseduje aparat najnovije DXA tehnologije, Stratos denzitometar, koji predstavlja zlatni standard za dijagnozu osteoporoze.

Smatra se da u Srbiji od postmenopauzalne osteoporoze boluje oko 375 hiljada žena. Od tog broja, osteoporoza se dijagnostikuje  kod svega njih 20%. Jedan od razloga za to je činjenica da osteoporoza najčešće protiče bez simptoma, do trenutka nastanka najtežih komplikacija, odnosno fraktura.

Osteoporotične frakture najčešće nastaju na kičmenim pršljenovima, kuku, kostima podlaktice i kostima karlice ali se mogu javiti i na drugim kostima.  Svaka peta žena u menopauzi  ima osteoporotičnu frakturu pršljena. Prelomi pršljenova  mogu dovesti  i do teškog hroničnog bola neurogenog porekla često praćenog anksioznošću i depresijom. Frakture kičmenih pršljenova povećavaju rizik za nove vertebralne frakture pet puta i rizik za druge frakture dva puta, i u vezi su sa povećanom smrtnošću.

 

Najteža posledica osteoporoze  je fraktura kuka, naime, 20% preloma kuka završava se smrću u prvoj godini od preloma, a samo 40% bolesnika vraća punu samostalnost koju je imalo pre preloma. Posle prvog preloma, šanse za nove prelome višestruko su povećane tako da trećina bolesnika sa prelomom kuka doživljava prelom i drugog kuka. Osim toga, prelomi kuka često dovode i do komplikacija kao što su duboke venske tromboze i plućne embolije.

Frakture kostiju podlaktice su povezane sa pogoršanjem kvaliteta života. Pacijenti koji su doživeli ovu frakturu imaju dva do tri puta veći rizik za druge frakture.

Svi navedeni prelomi često dovode do trajne invalidnosti i smanjenja kvaliteta života zbog  čega je važno na vreme utvrditi smanjenje koštane mineralne gustine.

Specijalistička internistička ordinacija ʺRheuma medicaʺ  – Knjaževačka br. 12, Niš.

Telefoni    018/258-649 , 064/7000-727

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde