Naslovna Društvo Koliko će nas koštati grejanje ove zime ?

Koliko će nas koštati grejanje ove zime ?

415
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 21.11.2015

I ove sezone najjeftinije će se grejati oni građani koji koriste drva. Ovaj vid grejanja je najpovoljniji, dok je centralno grejanje na primer među najskupljim opcijama obzirom na cene koje su odredile Toplane.


Najava meteorologa da nas već narednih dana očekuju niske temperature, verovatno će mesta na kojima se prodaju drva za ogrev biti posećenija. Prodavci kažu da zbog toplog vremena mnogi još nisu krenuli u kupovinu ovog energenta. Ipak, primećuju i da je finansijska kriza uticala na novčanike pa se sada kupuje manje nego ranije.
Za stan od 60 kvadrata, na primer, za šest meseci neophodno je izdvojiti više od 34.ooo dinara za grejanje na drva. Ako se za koristi TA peć potrebno je skoro deset hiljada više ali ako se akumulira samo tokom noći. Zatim sledi ugalj za koji treba izdvojiti između 45.000 i 48.000 hiljada dinara. Prirodni gas je nešto skuplji, kao i drvo pelet. Među najskupljim načinima grejanja je centralno, tako da je za stan od 60 kvadrata za šest meseci potrebno oko 86000 dinara. One koji koriste propan butan grejanje će plaćati najviše jer bi trebalo izdvojiti više od 130 000 dinara. Ipak, kako se hladni zimski dani približavaju neki energenti će poskupeti pa bi umesto trenutne cena drva na primer mogla biti skuplja. Zato je, smatraju prodavci, najbolje obezbediti se za zimu nekoliko meseci ranije kada su cene najpovoljnije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde