Naslovna Društvo Svaka žena može biti žrtva

Svaka žena može biti žrtva

160
0
PODELI

U Srbiji je do novembra ove godine ubijena 21 žena u porodičnom nasilju. A podaci pokazuju da je svaka treća žena žrtva nekog oblika nasilja u porodici. U poslednje tri godine, koliko postoji Sigurna kuća u našem gradu, za pomoć se obratilo 317 žena. Iz ove ustanove napominju da je važno da svi koji su svedoci nasilja prijave nadležnim službama ovo krivično delo.

Svaka žena može biti žrtva-poruka je sa okruglog stola pod nazivom “Nasilje u porodici“. Rezultati istraživanja sprovedenog među korisnicama Sigurne kuće u Nišu pokazuju da je u 93 odsto slučajeva reč o fizičkom nasilju, a žene u proseku trpe nasilje 10 godina.
Statistika kaže da je veliki broj žena i devojčica svake godine izloženo nekom obliku seksualnog nasilja, a da samo 14 odsto to prijavi. Kako bi se skrenula pažnja na ovaj problem, “Centar za devojke“ učestvuje u svetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, tokom koje će biti održano nekoliko radionica i uličnih akcija.
Kako bi se nasilje zaustavilo potrebno je da se najpre obratimo nekoj od nadležnih službi, bilo da smo posmatrači ili žrtve. Osim fizičkog i sekualnog, postoji i psihičko i ekonomsko nasilje, a krivičnim delom smatra se i svako ograničenje slobode silom ili pretnjom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde