Naslovna Kultura Saradnja Panteleja i oblasti Žirond u oblasti kulture

Saradnja Panteleja i oblasti Žirond u oblasti kulture

176
0
PODELI

Dvojezična pozorišna drama sa junacima koji predstavljaju mladu generaciju Nišlija, rezultat je jednomesečnog boravka u Nišu francuskog pisca Đanija Fornijea.

Reč je o projektu “Književna rezidencija”, koji realizuje gradska opština Pantelej i Francuska regija Žirond.

Istorija francusko–srpskih odnosa ne počiva samo na prijateljstvu i savezništvu, ona je mnogo šira i obuhvata saradnju i na umetničkom i književnom planu.
Više od sto godina prožimaju se književni uticaji francuskih i srpskih pisaca. Ta saradnja traje i danas, a ohrabruje činjenica da su pojedini francuski stvaraoci zainteresovani za Srbiju, gde u kontaktu sa našim ljudima pokušavaju da pronađu inspiraciju i književnu građu.
Književna rezidencija je zajednički projekat GO Pantelej i francuske regije Žirond. Francuski teatrolog, pisac i umetnik, za mesec dana koliko je u Nišu podstakao je održavanje književnih večeri i tribina, koje su organizovale ustanove kulture i strukovna udruženja. Govorilo se o savremenoj francuskoj književnosti, filmu i stripu, kao i vezama između srpskih i francuskih pisaca, kaže Srđan Savić, predsednik opštine.
U okviru uzvratne „Književne rezidencije“, naredne godine jedan niški pisac boraviće u Bordou, glavnom gradu francuske regije Žirond, najavio je predsednik opštine Pantelej Srđan Savić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde