Naslovna Ekonomija Perspektive lokalnih medija

Perspektive lokalnih medija

283
0
PODELI

Lokalni mediji teško će opstati i odgovoriti na nove zahteve tržišta. Oni koji sledeće godine prežive proces digitalizacije, privatizacije i prelazak sa modela direktnog finansiranja na projektno, pitanje je da li će i dalje imati interes da rade u službi građana, zaključeno je na konferenciji “Perspektive lokalnih medija”.

Država će se u potpunosti povući iz vlasničke strukture medija do 1. jula 2015. Time je napravljen i pomak u načinu finansiranja medija. Novi Zakon o javnom informisanju predviđa da se u poptunosti ograniči upliv vlasti u uređivačku politiku, rečeno je na konferenciji povodom 10 godina Media centra.

Na privatizaciju čeka 81 medij. Proces izlaska države iz vlasništva medija bi trebalo da bude okončan do sredine sledeće godine.

Državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Saša Mirković je istakao da je skup u Nišu prvi na kojem se raspravlja o tri nova podzakonska medijska akta, jer su stupili na snagu 13. novembra. On je najavio i da će Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja koji promovišu javni interes, početi da važi od 27. novembra

Podsetimo Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udrženje novinara Srbije podneli su Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustanovnosti Zakona o javnom informisanju. Kako kažu, novim zakonom se zabranjuje lokalnim samoupravama da osnivaju medije iako je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije koji propisuje da svi mogu biti osnivači medija. Ipak, učesnici konferencije nisu optimisti da će ova inicijativa imati odjeka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde