Naslovna Ekonomija Niš ima potencijal da postane najveći IT centar na Balkanu

Niš ima potencijal da postane najveći IT centar na Balkanu

191
0
PODELI

Grad Niš ima potencijal da bude najveći centar naprednih i informacionih tehnologija na Balkanu, rečeno je na svečanosti povodom dodele diploma prvoj generaciji polaznika Akademije za informaciono-komunikacione tehnologije.

USAID je sa 100.000 dolara podržao rad ove akademije, čiji diplomci nastavljaju da rade u kompanijama gde su stažirali. Promociji dvadeset troje mladih stručnjaka prisustvovali su Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, kao i predstavnici Elektronskog fakulteta u Nišu, Visoke tehničke škole i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ambasador SAD Majkl Kirbi najpre je posetio kompaniju „Ates Soft“, članicu Niškog klastera naprednih tehnologija NICAT. U akademiji za informaciono-komunikacione tehnologije nezaposleni mladi ljudi su tokom šest meseci od aprila 2014. godine sticali znanja i veštine koje traže poslodavci u inovativnoj i dobro plaćenoj IT industriji, za koju ekonomski stručnjaci kažu da predstavlja generator razvoja celokupnog industrijskog sektora. Ideja osnivanja Akademije za informaciono komunikacione tehnologije jeste da Grad Niš i Srbija budu deo razvijenog sveta, i da mlade ljude edukujemo tako da odmah počnu da rade i to u svom gradu i svojoj zemlji, istakao je u pozdravnoj reči ambasador Kirbi.
Prioritet broj jedan jeste da mladim ljudima obezbedima pravo da se obrazuju, da stiču znanja i veštine u oblasti naprednih i informacionih tehnologija, istakao je gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić.
Cilj osnivanja Akademije za informaciono-komunikacione tehnologije u Nišu jeste da to postane institucija koja će neprestano generisati IT stručnjake, ističe Goran Mladenović, menadžer NICAT klastera.
U niškom preduzeću „Ates Soft“ zaposlili su polaznike akademije koji su stažirali i sticali praktična znanja u ovoj kompaniji.
Pored podrške grada Niša i USAID-a, rad Akademije za informaciono-komunikacione tehnologije ne bi bio moguć bez pomoći partnera u ovom projektu: Elektornskog fakulteta u Nišu, Visoke tehničke i Nacionalne službe za zapošljavanje, koji su obezbedili predavače i tehničku asistenciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde