Naslovna Ekonomija Saradnja sa regionom Žirond i u oblasti poljoprivrede

Saradnja sa regionom Žirond i u oblasti poljoprivrede

0
PODELI

Gradska opština Pantelej nastavlja saradnju sa francuskom regijom Žirond uspostavljenu pre dve godine. Cilj je da se uz pomoć francuskih partnera razvije organska poljoprivreda u selima na teritoriji niške opštine, kaže predsednik Srđan Savić koji smatra da za to itekako postoje uslovi.

Do sada je saradnja sa francuskim regionom najvećim delom ostvarena u oblasti kulture. Međutim, cilj je da se ta saradnja proširi i na poljoprivredu, jer je upravo to glavni potencijal opštine Pantelej, kaže njen predsednik Srđan Savić. Francuski region Žirond poznat je, između ostalog, po organskoj proizvodnji, pa će njihova iskustva za razvoj ove oblasti biti značajna ne samo za opštinu Pantelej i grad Niš, već za čitavu jugoistočnu Srbiju.

Šeficа Odsekа zа međunаrodnu sаrаdnju i evropske poslove pri Generаlnom sаvetu depаrtmаnа Žirond, Mаriz Desаlije, podsetila je da je saradnja započeta dolaskom pisca Đаnijа Gregorijа Forneа, osnivаča Udruženjа „Dromosferа“ koji boravi u Nišu u okviru književne rezidencije. Desalije dodaje da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i nema razloga da se ona ne nastavi i u drugim oblastima.

Savić ističe da je naše područje je kvalitetno, ali teško je očekivati da će poljoprivrednici samostalno krenuti u taj posao. Međutim, on veruje da je uz adekvatnu podršku razvoj organske proizvodnje itekako moguć u ovom kraju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde