Naslovna Ekonomija Od 1. novembra novi model tarifiranja i obračuna grejanje

Od 1. novembra novi model tarifiranja i obračuna grejanje

0
PODELI

Nišlije u narednom periodu očekuje i jedno poskupljenje, ali i jedno pojeftinjenje. Naime, od 1. Novembra zbog novog modela tarifiranja i obračuna pojeftiniće grejanje, dok će usluge javno-komunalnog preduzeća Tržnica poskupeti do 5.5%, rečeno je na Gradskom veću prilikom usvajanja ovih predloga.

Posle praćenja stuacije u prethodne tri grejne sezone I uvođenja novog tarifnog sistema, utvrđeno je das u se stekli uslovi da grejanje pojeftini I to fiksni deo za 1.75 dinara po kvadratu, dok će varijabilni deo biti niži za 18 para po kilovat času. Gradski većnik resorno zadužen za komunalnu delatnost Miloš Banđur pojašnjava da ovaj cenovnik važi za gas. Ukoliko se iz nekog razloga pređe na mazut, fiksni deo računa biće isti kao i za gas – 26, 48 dinara po kvadratu, ali će varijabilni biti nešto veći – umesto 5,95 biće 6,64 dinara. Eventualni prelazak na mazut zavisiće, kako kaže, od situacije u Ukrajini.

Kada je reč o problemima sa grejanjem na početku grejne sezone, Banđur je rekao da će situacija biti detaljno analizirana I da će nadležni odgovarati ukoliko se utvrdi da je bilo propusta. Međutim, on ističe da je krivica velikim delom I nemačkog investitora koji je trebalo da zameni dotrajale kotlove, a koji to do početka grejne sezone nije učinio.

Povodom poskupljenja pijačnih usluga, većnik banđur je rekao da je ono u granicama inflacije za ovu godinu i da je predviđeno programom poslovanja. Kako ističe, prvobitno je bilo planirano da usluge poskupe od februara, ali je menadžment tada odlučio da se sa tim sačeka nekoliko meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde