Naslovna Društvo Obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica

Obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica

0
PODELI

Demonstrativnim skokom i svečanom ceremonijom obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica. Komandant 63. Padobranskog bataljona, potpukovnik Nenad Zonić istakao je da su padobranci kroz noviju istoriju dali ogroman doprinos srpskoj vojsci, a u čast svih onih koji su od Drugog svetskog rata do sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. Godine izgubili život otvorena je spomen soba.

Zbog značaja koji su u Drugom svetskom ratu imali vazdušni disidenti, Prvi padobranski bataljon formiran je 1. Oktobra 1944. Godine. Od 46. Do 67. Godine padobranski bataljon je menjao mesto baziranja, a od 5. Decembra 1967. Godine nalazi se na niškom aerodromu. Komandant ove brigade, potpukovnik Nenad Zonić ističe da je danas to moderno opremljena jedinica osposobljena za izvršavanje najsloženijih zadataka uključujući i pomoć stanovništvu pogođenim elementarnim nepogodama.
Posebnu atrakciju za veliki broj okupljenih građani predstavljao je demonstrativni skok padobranom. Padobrancima jak vetar nije smetao, a posebnu pažnju je privukla i jedna žena među njima koja ne smatra da je ovo muški posao.
U znak sećanja na sve one koji su prethodnih sedam decenija u različitim sukobima i izazovima izgubili život, vojnici i starešine položili su vence, a u njihovu čast otvorena je i spomen soba kako se hrabra dela onih koji su život dali za otadžbinu nikada ne bi zaboravila.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde