Naslovna Društvo Svetska premijera „Žene u crvenom“

Svetska premijera „Žene u crvenom“

0
PODELI

Kratki umetnički film “Žena u crvenm – arija morskog konjića” danske umetnice Marije Dubin premijerno svetsku premijeru imao je sinoć u niškom bioskopu Kupina. Film je rađen u koprodukciji danske umetnice i Niške televizije, a Marija kaže da premijera predstavlja ostvaranje sna koji je počela da sanja još pre 25 godina i dodaje da je prezadovoljna reakcijama.

Marija Dubin je ostvarenje svog dugogodišnjeg sna obeležila na spektakularan način, pa je tako za svetsku premijeru svog filma želela i malo holivudskog glamura. Puna sala bioskopa „Kupina“ govori tome da je publika mesecima s nestpljenjem očekivala da pogleda film koji je sniman na prostoru kasarne “Bubanjski heroji”. Iako je ideja nastala pre četvrt veka, Marija je rešila da je pretvori u stvarnost tek kada je na poziv prijatelja došla u grad na Nišavi da učestvuje u projektu “Novi Niš” koji predviđa izgradnju „grada u gradu“ u nekadašnjoj kasarni. Upravo je ovo mesto inspirisalo da napravi umetnički film.
Film je sniman u junu i julu, a montaža i postprodukcija završeni su u septembru u Niškoj televiziji. Jedan od najtežih zadataka bio je da se odabere idealna žena u crvenom, a od 100 pripadnice lepšeg pola koje su se prijavile izbor je pao na Jovanu Parlić kojoj je ovo prva uloga u životu.
Na filmu je radilo više od 200 ljudi, među kojima su direktor ftografije Niške televizije Vladan Damnjanović i montažer Darko Petrović. Ariju morskog konjića peva Matilde Valevik, operska diva koja nastupa u Londonskoj kraljevskoj operi, a diriguje Nišlijka Milena Injac, profesor na niškom Fakultetu umetnosti.
Nakon premijere, publika u sali dobila je priliku da sa ekipm porazgovara o motivima, snimanju, ali i umetničkim i filozofskim porukama koje ovo delo šalje. Kako je najavljeno, film će uskoro biti prikazan u Kopenhagenu, kao i na mnogim drugim festivalima širom sveta koji se bave ovakvom vrstom umetničkog izraza.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde