Naslovna Društvo Prva autotransplatacija bubrega u Nišu

Prva autotransplatacija bubrega u Nišu

0
PODELI

U Kliničkom centru šezdesetpetogodišnjem pacijentu lekari su presadili levi bubreg ispod desnog, čime je njegova funkcija sačuvana.

Ovo je drugi put da je u Srbiji urađena ovakva vrsta operacije, a sada postoje uslovi da se na ovaj način sačuvaju zdravi organi, kažu lekari.

Da bi pacijentu spasio levi bubreg, koji je ostao funkcionalan, urolog Jablan Stanković je došao na ideju da ga presadi ispod zdravog desnog bubrega, u malu karlicu. Ova neobična transplantacija urađena je šezdesetpetogodišnjem Nišliji koji boluje od dijabetesa. Njemu su pre nekoliko godina presađeni krvni sudovi, a zbog ove operacije bili su mu oštećeni bubrežni kanali sa leve strane, koji vode mokraću do bešike. Sada je bubreg povezan veštačkim krvnim sudovima i mokraćnim kanalima, objašnjavaju lekari.
Do sada je u Srbiji ovakva transplantacija urađena samo jednom, 2004.godine, a drugi put je izveo tim urologa i vaskularnih hirurga niškog Kliničkog centra. I to, pored dr Stankovića, urolog Ljubomir Dinić i vaskularni hirurzi Dejan Perić i Nenad Ilić. Sa hirurške strane operacija je jednostavna ali i izuzetna, istakao je načelnik Vaskularne hirurgije dr Dragan Milić.
Pacijent je operisan 17. oktobra i već je pušten kući, ali tek nakon što je dopler pregledom utvrđeno da bubreg funkcioniše. Poslednjih 5 godina na niškom Kliničkom centru lekari su uradili 86 uspešnih transplantacija bubrega, a samo prošle godine 21. U svakom trenutku spremna su 2 tima za transplantaciju, a kada bude završena Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju biće spremni za mnogo više transplantacija, najavljuju u KC.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde