Naslovna Društvo Izumeo uređaj koji sprečava krađu struje

Izumeo uređaj koji sprečava krađu struje

0
PODELI

Kada se desi kratak spoj, uključenje napona bilo bi nemoguće ukoliko bi u trafo-stanice bio ugrađen uređaj koji je izumeo Goran Mitić iz sela Šarlinac. Zahvaljujući njegovim patentima potrošači bi mogli da zaštite svoje električne aparate od pregorevanja, a Jugoistok krađu struje. Ipak, njegovi pronalasci još nisu ni atestirani pa ne koriste nikome.

Gorana Mitića elektrotehnika zanima od malena. Iako nije završio studije elektronike, 6 puta je nagrađen na izložbi izuma na Tesla festivalu. U poslovnici Jugoistoka u Doljevcu radi od sredine 2009.godine, ali na određeno. Za sada je, kaže, patentirao 8 izuma koji mogu da koriste i potrošačima struje i distribuciji. Za poslednji je, ove godine, dobio zlatnu plaketu.
Ipak, omiljeni izum mu je uređaj koji sprečava krađu struje za koji je dobio nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi.
Ništa od Goranovih uređaja nije čak ni atestirano, a da bi privukao finansijere koji bi uložili u njegove izume, trebalo bi da za njih ima zainteresovane kupce.
U Jugoistoku kažu da bi im Goranovi uređaji bili veoma korisni ali da u njih ne mogu da ulažu jer nemaju fond za inovacije. Ali, kako tvrde, ukoliko bi se ovi proizvodi pojavili na tržištu, sigurno bi ih kupili.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde