Naslovna Društvo U Nišu otvoren Centar za upravljanje u kriznim situacijama

U Nišu otvoren Centar za upravljanje u kriznim situacijama

0
PODELI

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić otvorio je u Nišu Centar za upravljanje u kriznim situacijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Uspostavljanjem direktne video veze sa centrom u Ruskoj Federaciji i vežbom Vatrogasno-spasilačke brigade, demonstrirane su zajedničke operativne mogućnosti. U Gradskoj kući, potpisan je i protokol o saradnji između Grada Niša, ovdašnjeg centra i Univerziteta u Sanktpeterburgu.

Brzo delovanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra korišćenjem savremene opreme, ovoga puta, demonstirano je vežbom gašenja požara na rezervoarima naftne industrije Srbije, i spasavanjem povređenih radnika posle eksplozije. Pored brze reakcije, moderna komunikacijska sredstva omogućavaju zajedničko donošenje odluka sa centrom u Rusiji, Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i osmatranje i analizu uzroka vanrednih situacija nastalih delovanjem prirode i tehnogenim izazivačima.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova uručio je i ključeve laboratorije dekanu Fakulteta zaštite na radu u Nišu, koju je opremio Srpsko-ruski humanitarni centar i gde će se edukovati kadrovi za delovanje u vanrednim situacijama. Isti profil studenata obučava se i u Policijskoj akademiji i Fakultetu bezbednosti u Beogradu, čiji su predstavnici, takođe, dobili ključeve kabineta koje je opremio isti centar.

U obuci kadrova, na osnovu potpisanog Protokola o saradnji, učestvovaće i sanktpeterburški Univerzitet.

Predstavnici MUP-a i Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije uručili su nagrade učesnicima spasilačkih operacija iz Rusije, Niša i Užica. Predstavnici srpske Kraljevske Akademije, koordinatoru Srpsko-ruskog humanitarnog Centra u Nišu Viktoru Viktoroviću Safjanovu i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Predragu Mariću, zahvalili su na dosadašnjem angažovanju, uručivanjem zlatnih medalja sa likom Nikole Tesle.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde