Naslovna Društvo Vojna parada posle 29 godina ponovo u Beogradu

Vojna parada posle 29 godina ponovo u Beogradu

0
PODELI

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prva posle 29 godina biće održana danas kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije.

Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe „Striži“ dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika „Večna vatra“ između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri…

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom i himnom države Srbije dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.

Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije.

Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila – tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa…

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije – helikopteri tipa „Gazela“, „M-8″ i „M-17″, lovačko bombarderska avijacija – avioni „Mig 21″ i „Mig -29″, kao i avioni „Orao“ „Galeb“ i transportni avion „An 26″.

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene „Kozara“, patrolni čamci i rečni brod posebne namene „36 Šabac“.

Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro-grupe „Striži“ iz Rusije, dok će za građane, takođe, biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanata koji će izvesti 30 padobranaca.

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa „Oganj“, top haubica „Nora“, tenkovi M-84, raketni sistemi „neva“ i „Kub“, protivavionski topovi „bofors“.

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra „Ušće“, vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde