Naslovna Ekonomija Štrajkači „Gorice“ najavili tužbu protiv Grada

Štrajkači „Gorice“ najavili tužbu protiv Grada

0
PODELI

Štrajkači Javno-komunalnog preduzeća „Gorica“, podneće tužbu protiv Grada, ukoliko što hitnije ne isplati dug ovom preduzeću za poslove na kojima je bilo angažovano, i ukoliko ne podnese izveštaj o rešenju finansijiskih problema, koji, kako kažu, u „Gorici“ traju od 2012. godine. Direktor preduzeća Igor Jovanić poručuje da isplatu prvog dela avgustovske zarade očekuje krajem ove nedelje.

Štrajkači, članovi Samostalnog i Asocijacije slobodnih i Nezavisnih sindikata traže isplatu julske i avgustovske zarade i da im se do 5. u mesecu da naknada za prevoz. Oni zahtevaju i da im prvi deo zarade za prethodni mesec bude isplaćivan do 15. a drugi do 25. u mesecu.
Grad Javno-komunalnom preduzeću „Gorica“, na ime završenih poslova duguje oko 103 miliona dinara, koliko je i potrebno za isplatu zaostalih zarada, tvrde sindikalci.
Direktor JKP „Gorica“, Igor Jovanić, kaže da će do kraja ove nedelje problem početi da se rešava.
Štrajkači ističu i da im se od 2012. ne uplaćuju naknade za penzijsko i invalidsko osiguranje i da se pet meseci, novac sa njihovih računa odbija za isplatu kredita i rata na ime administrativnih zabrana, ali da se ne plasira na račune banaka i drugih komintenata.
Sindikalci ističu i da položaj „Gorice“ u odnosu na druga Javno-komunalna preduzeća otežava i činjenica da njene okončane poslove, čiji je i naručilac, Grad finansira sa 70 odsto, dok ostatak od 30 odsto ostvaruju iz sopstvenih prihoda. I dok radnici upozoravaju da će tužbu protiv Grada podići, jer od zarada zavisi, računajuci članove njihovih porodica, oko 1500 ljudi, direktor Jovanić odgovara da podržava sve zakonske mere koje radnici koriste u ostvarivanju svojih prava, ali da ih ne treba zloupotrebiti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde