Naslovna Ekonomija Skupština Grada usvojila rebalans budžeta

Skupština Grada usvojila rebalans budžeta

0
PODELI

Osim dodatnih prihoda koji bi do kraja godine trebalo da se sliju u gradsku kasu, rebalans ovogodišnjeg budžeta, kome su ,,zeleno svetlo“ dali i odbornici u Skupštini, doneće više para za socijalu – oko 15 miliona dinara. Doatnih 5 miliona ide primarnom zdravstvu, čime se očekuje rešenje problema neugovorenih radnika, najpre u ,,Hitnoj pomoći“. 

Usvojeni rebalans predviđa i dodatnih 20 miliona dinara za niški aerodrom, koji je danas i zvanično dobio novog direktora – Vladicu Đurđanovića, na predlog niških ,,naprednjaka“. Iz gradonačelnikovog kabineta je najavljen i prvi let novog avio-prevoznika već za mart naredne godine.

Vlast poručuje da je ovaj rebalans tehnički i da ga je bilo neophodno usvojiti kako bi Grad izmirio obaveze koje su dospele u ovoj godini, a koje je bilo nemoguće platiti zbog izdvajanja novca za stara dugovanja – poput obaveza prema prevoznicima, dugova za električnu energiju, grejanje i slično. Predlogom rebalansa planiran je i dodatni prihod od oko 400 miliona dinara od naknada za legalizaciju, gradsko građevinsko zemljište i naplate poreza, koja će se intenzivirati uvođenjem veće kontrole naplate. Opozicija, međutim, smatra da ni jedan rebalans ne može biti tehnički, dok iz gradonačelnikovog kabineta stiže poruka da je stanje u budžetu posledica višegodišnje krize, ali i njegovog urušavanja od strane prethodnih vladajućih garnitura.

Krediti iz ranijih perioda i dalje najviše opterećuju budžet grada. Zato je rebalansom predviđeno da se od planiranih 800 miliona dinara kreditno zaduženje u ovoj godini smanji na 350 miliona, odnosno neće biti podignut kredit za rekonstrukiciju zapadne tribine stadiona “Čair”, jer je, prema ranijim najavama gradonacelnika Zorana Perisica – u ovom trenutku to preskupo. Rebalansom budžeta predviđeno je i da pet miliona dinara bude usmereno na zarade neugovorenih radnika u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u stomatološkoj službi Hitne pomoći koje republički fond ne prepoznaje, a koji su neophodni za funkcionisanje ovih zdravstvenih ustanova. Dodatnih 20 miliona dinara usvojenim rebalansom gradskog budžeta odlazi na pomoć aerodromu koji je u veoma teškoj situaciji i koji je danas i zvanično dobio novog vršioca dužnosti direktora na 6 meseci, posle ostavke koju je na ovu funkciju dao Dragan Bugarinović. Vlast tvrdi da na njega nije bilo pritisaka da ode, već samo sugestije – što zamenik gradonačelnika Slavković ni ne poriče.

,,Kakav god menadžemnt da dovedemo na aerodrom, on neće pokrenuti avio-saobracaj, jer to je problem koji rešava država u saradnji sa gradskim rukovodstvom. Međutim, od novog upravnika Vladice Đurđanovica očekuje se da racionalizuje poslovanje i stegne kaiš“, poručio je Slavković i najavio za mart naredne godine prvi let iz Niša, jer je, kaže, pri kraju potpisivanje ugovora sa jednom avio-kompanijom. O kom je prevozniku reč – nije obelodanio.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde